Sport

NOVA ŽRTVA VLASTI: Rukometaši Borca na ulici, tajkuni važniji od sporta

U Banjoj luci jučer protesti. Zbog oduzimanja prostorija, nakon brojnih presuda i sporova s lokalnim moćnicima, svoj glas u podigli i sportski radnici. Povod je bio dugogodišnji sudski spor oko poslovnog prostora od 300 metara kvadratnih u centru grada, koji je više od 30 godina bio u vlasništvu Rukometnog kluba Borac.

Ipak, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kasnije je kao vlasnik prostora upisan banjalučki privrednik Nebojša Torbica, a prema odluci Suda, sve je urađeno na zakonit način.

“Ne damo naše”, poručuju rukometaši Borca tokom protestne šetnje u Banjoj Luci. Sporne prostorije u centru Banje Luke koriste od 1985. godine, koje je kupio uz pomoć Grada Banja Luka, a i nosioci su građevinskih i upotrebnih dozvola. Problem je nastao kada je zgradu koja se nalazi kraj spomenutog poslovnog prostora kupio banjalučki biznismen Nebojša Torbica.

“Kupilo je 2.039 kvadrata, a prilikom upisa prostorija upisalo se na 2.300 kvadrata. Pokušaj izvršenja krađe i mi smo to vidjeli i žali li se na to rješenje. Geodetska uprava kada je to uvidjela greške koje je počinio notar je svoje rješenje poništila. Sada je gospodin Torbica, koji je kupac tih prostorija, tužio Geodetsku upravu i predao upravni spor”, pojašnjava predsjednik RK Borac Vladimir Branković.

Kažu u Borcu da je Okružni sud preko reda i u rekordnom roku riješio ovo pitanje, ali u korist Torbice, te optužuju i sudiju koji je radio na spomenutom predmetu za brojne zloupotrebe. Torbica se medijima oglasio saopštenjem putem advokatske kancelarije.

“Ja sam po zakonu proveo uknjižbu kompletnog objekta u skladu sa mojim suvlasničkim udjelom i to prvo u Zemljišnim knjigama, a nakon toga i u Knjizi uloženih ugovora. Na ove odluke, uprava RK Borac se žalila, pokrenut je upravni spor, a Okružni sud Banja Luka je presudom od 29.12.2022. godine jasno presudio da je uknjižba spornog objekta na moje ime provedena pravilno i zakonito. To što se navedena presuda ne sviđa Upravi RK Borac ne znači da isti polažu pravo da vrijeđaju mene i Sud.”

Podršku rukometašima Borca dali su brojni sportski radnici i iz drugih sportskih kolektiva, građani, navijači, ali i predstavnici Grada Banja Luka.

“Grad će pružiti svu pravnu pomoć i podršku. Grad će dati pozitivna pravna izjašnjenja kako bi Borac vratio svoje prostorije. I da Grad vodi svoje bitke gdje nekada, nažalost, sudije i tajkuni, lopovi i kriminalci pobjeđuju i Grad”, istakao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Iz Rukometnog kluba Borac pozvali su Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno preispitaju sve sporne radnje u ovom slučaju. U slučaju neispunjenja zahtjeva najavili su nove proteste, a ovaj današnji završili su ispred zgrade Okružnog suda u Banjoj Luci, gdje su ih dočekale jake policijske snage.

Povezani članci