Društvo

GAŠENJE OPŠTINE SREBRENICA: Iz Vlade RS otkrili svoje planove

U bosanskohercegovačkoj javnosti su se posljednjih dana pojavile spekulacije o tome da Srebrenici biti ukinut status Općine zbog njene nerazvijenosti. Srebrenica bi, prema ovim navodima, reorganizovana u mjesnu zajednicu koja bi pripadala Općini Bratunac.

Ministarstvo lokalne uprave i samouprave entiteta RS svake godine donosi odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

U 2023. godini, na više od polovine teritorije (65 posto) koja pripada RS, od 64 lokalne zajednice, 35 je izrazito siromašnih i nerazvijenih opština u kojima živi svega 206 hiljada stanovnika, što je manje od petine ukupne populacije u RS.

Na istoku ovog entiteta dobar dio Podrinja, opštine Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Rogatica i Han Pijesak su nerazvijene, dok je Srebrenica među 15 izrazito nerazvijenih.

iZ resornog ministarstva kažu da nisu zaprimili inicijativu o teritorijalnoj promjeni.

“Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nije zaprimilo inicijativu o teritorijalnoj promjeni koja se odnosi na Opštinu Srebrenica, te da nijedan planski, odnosno strateški dokument ovog Ministarstva nema za cilj teritorijalnu reorganizaciju RS.

Takođe, strateško opredjeljenje Ministarstva i Vlade RS predstavlja razvijanje novih i unaprjeđenje postojećih mehanizama materijalne podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave (Opštine Bratunac i Srebrenica se nalaze u ovoj kategoriji JLS), a u cilju uravnoteženog razvoja RS i smanjenja opterećenja u izvršavanju nadležnosti pomenutih jedinica lokalne samouprave, uz puno poštovanje principa utvrđenih Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi koju je BiH ratifikovala 202. godine”, navodi se su u odgovoru 

Načelnik Srebrenice Mladen Grujić ranije je rekao da nije zainteresovan razovarati na ovu temu. Inače, SNSD se podijelio u ovom gradu.

 

Povezani članci