Društvo

DURAKOVIĆ NE MOŽE VIŠE DA ŠUTI: Ako je Vojin u Sarajevu četnik, šta ću ja biti u Banja Luci, sarajevska politika zaboravila RS

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i kandidat za potpredsjednika RS -a razočaran je ponašanjem političkih partija koje su učestvovale na protestima ispred OHR -a prije dva dana. Njega je zabolilo jer tamo nije osjetio brigu za oba entiteta, sarajevske političke partije slabo, ili nikako ne misle na RS.

Dva dana "varim" muku i bruku kojoj sam, nažalost, svjedočio na tzv. protestnom okupljanju pred zgradom OHR-a u Sarajevu. Otišao sam s namjerom da bilo koga relevantnog (domaćeg ili stranog) pitam samo jedno:

"Zašto se pod Bosnom i Hercegovinom ne podrazumijeva i drugi entitet?", a umjesto toga doživio razočaranje i bez odgovora se vratio u mirnu Srebrenicu... sa još desetak pitanja iz nemirnog Sarajeva.Postoji li u BiH išta dovoljno čisto, sveto i posvećeno, a da politika to ne uprlja do nepopravljivosti?

Zašto je bilo nužno da građanski protest dobije prizvuk stranačkog skupa, međustranačkog prepucavanja, nadmetanja i obračunavanja?Ako politiku i političare zaista zanima BiH, zašto nisu došli kao obični građani, stali sa ljudima, bez funkcija i položaja?

Zar bolje ideje za kampanju njihovi timovi ne mogu domisliti? Ako je tako, onda smo u velikom problemu.Duboko me razočarao prizor međusobne svađe i našeg (ne)slaganja da predsjednik države uputi dvije rečenice okupljenima... i to pred očima stranaca.

Da sam sjedio s druge strane, u zgradi OHR-a, i to posmatrao, vjerovatno bih pomislio – ovi ljudi nisu sposobni dogovoriti se treba li im se obratiti šef države, kako će se dogovoriti o načinu provođenja izbora u ovako kompleksnoj državi?

Još nešto, ako je Vojin Mijatović u Sarajevu četnik, šta može očekivati Ćamil Duraković u Banjoj Luci?Ovo nam ne treba. Vrijeme je za promjene.Na kraju, bez patetike - sve za BiH, BiH ni za šta!

Povezani članci