Društvo

POTOČARI NISU ZA ZLOUPOTREBE: Ćamil Duraković kontra MUP -a RS, tvrdi nepotrebna radikalizacija onih koji se boje njegove kandidature

MUP S navodno ima operativne podatke da se spremaju neredi uoCI 11 jula, ali i na dan komemoracije srebreničkim žrtvama. Ni manje, ni više, nerede planiraju bošnjački ekstremisti, prvo na Bajram u selu Liplje kod Zvornika. Imenom je spomenut samo Camil Duraković, kandidat za potpredsjednika RS koji bi trebao s omladinom tokom komemoracije navodno trebao organizovati performans podrške Ukrajini, a sve kako bi se isprovocirao napad MUP -a RS na Bošnjake.

Na vijest o ovome reagovao je Duraković, a objavu prenosimo u cijelosti.

Nije prvi put (daj Bože da je posljednji) da se ovakve najave pojavljuju u danima pred održavanje komemoracije i dženaze žrtvama srebreničkog/bosanskohercegovačkog genocida.

Gotovo svake godine imamo sličnu situaciju kojom se želi izazvati dodatna nervoza pred ovaj sveti događaj i svaki put se, hvala Bogu, pokaže da su najave fabricirane i usmjerene ka izazivanju nelagode i nemira.

Nažalost, nije nam nepoznata ni situacija kada ne bude najave, a komemoracija se pokuša ukaljati režiranim napadom na državne zvaničnike i orkestriranom propagandom koja za cilj ima politički učinak i nastavak genocida iseljavanjem i ovako malog broja povratnika. Želim napomenuti da je ove godine ovakva kampanja počela znakovito ranije, popisivanjem pripadnika OS, MUP-a i drugih agencija javnog reda i mira u BiH, bez ikakvog valjanog objašnjenja.

Treba naglasiti da ove godine (imajući u vidu rat u Ukrajini i ponašanje čelnika entiteta RS i posljedične sankcije najodgovornijim osobama) ovakvi postupci imaju dodatnu težinu. S druge strane, ne smije se zanemariti ni učinak izazivanja nesigurnosti i mogućeg stvarnog ugrožavanja sigurnosti kako komemoracije i dženaze, tako i općenito u entitetu RS.Ne treba isključivati mogućnost da incident mogu izazvati organizovani i plaćeni provokatori, a da se za to optuže "bošnjački ekstremisti".

U tom smislu, apelujem na organe javnog reda i sigurnosti, ali i na organizatore da ulože dodatni napor i poduzmu sve preventivne mjere prije 11. jula, a naročitu pažnju posvete i obrate na sve segmente na dan komemoracije i dženaze.Što se tiče spominjanja moga imena u kontekstu organizatora potencijalnih incidenata, nemira i nereda, kontekstualizirano u moju kandidaturu za potpredsjednika entiteta, izričito i apsolutno se ograđujem od svih ovakvih i sličnih insinuacija, s koje god strane dolazile.

Suština moje kandidature je djelovanje na suočavanju sa prošlošću i djelovanje u cilju izgradnje bolje budućnosti.Nije isključeno da moja kandidatura predstavlja izazov aktualnoj političkoj garnituri na sceni te da me se, po svaku cijenu, pokušava radikalizirati i prikazati u svjetlu koje ni mojoj ličnosti ni mome političkom angažmanu ne priliči.Želim reći i to dodatno potcrtati: usprkos svemu, zadržao sam lični i politički integritet osobe umjerene i razumne političke orijentacije i to teško šta može poljuljati.

Povezani članci