Politika

DODIK SLAŽE KOALICIJU: Stanivuković u igri, pozicije za Hurtića i Duratovića iz Pokreta za državu

Po prvi put u Republici Srpskoj biće formirana koncentraciona Vlada u kojoj će biti mjesta i za predstavnike još nekih političkih partija koje nisu do sada djelovale u okviru koalicije sa SNSD-om najavio je to novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Koalicija će djelovati po metodu da predstavnici jedne političke partije neće moći uticati na izbor kadrova u drugoj stranci koje je dio koalicije“, najavio je Dodik, što praktično znači da Đokić neće moći da blokira Selaka ili Čubrilovića predstavnike DNS-a, za koje se tvrdi da će biti dio koncentracione koalicije.

Da bi počeli razgovori o formiranju vlasti, prvi korak je konstituisanje Parlamenta RS-a, utvrđivanje skupštinske većine i izbor rukovodstva.
Čeka nas turbulentan period pa je poželjno da skupštinsku većinu čine pored SNSD-ovih 29 poslanika i Demosovih pet, koliko ima i (SP i SNP). Planirano je da u većini budu i po četiri poslanika Ujedinjene Srpske i DNS-a, te po tri poslanika NPS-a i SPS-a.

U koncentracionu vlast biće pozvani i neki djelovi PDP-a i SDS-a pa iznenađenje može biti da u većinu uđe još neformirana Demokratska stranka aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Broj poslanika u političkim partijama je utvrđen na osnovu izbornih rezultata, mada postoje nagovještaj da će pojedini izabrani predstavnici odmah po dobijanju certifikata promijeniti političku opciju, analizira Tanjug.ba.

SNSD kao najveća stranka polaže pravo na mjesto predsjednika Parlamenta, ali će i ta poziciji zavisiti i koalicione kombinatorike. Za tu poziciju zainteresovan je dosadašnji predsjednik Kluba poslanika Igor Žunić ali i aktuelni predsjednik skupštine Grada Mladen Ilić kome bi mogla pripasti potpredsjednička pozicija.

Suzana Gašić iz Demosa najozbiljniji je kandidat za drugu potpredsjedničku poziciju na koju će sjesti i neko iz Pokreta za državu. Ipak, sve će biti jasnije nakon izbora prvog čovjeka Parlamenta jer su za tu poziciju zainteresovani i Darko Banjac, Petar Đokić ali i Nenad Stevandić.

Nepisani je stav da ako predsjednik Parlamenta, osim ako nije iz SNSD, neće moći tražiti i srpsku ministarsku poziciju u novoj Vladi, što će dodatno komplikovati kadrovska rješenja, koja  se opet moraju uskladiti sa Ustavom, te primijeniti nacionalni ključ po kome osam ministarskih mjesta pripada Srbima , pet Bošnjacima i tri Hrvatima.


Izvjesno je da će Predsjednik Vlade biti Srbin iz SNSD-a, te da će tom narodu i stranci pripasti i ministarske pozicije u MUP-u i ministarstvu finansija. Ostalih šest pozicija zauzeće predstavnici, odnosno, predsjednici koalicionih stranaka, osim ako neko od njih ne dobije status prvog čekića.

Kako sada stvari stoje bošnjački ministri biće Srebrenka Golić, Alen Šeranić, Denis Šulić i Sevlid Hurtić te još jedan predstavnik tog naroda. Hrvate će ponovo predstavljati Anton Kasipović i Miloš Bukejlović ili neko iz regije Doboj poput Vjekoslava Petričevića.

Ovaj skup lijepih želja mogli bi poremetiti međusobni odnosu unutar koalicije te neke kadrovske promjene uslovljene analizom ponašanja tokom predizborne kampanje. Golim okom je bilo vidljivo da su se neke stranke van koalicije odgovornije ponašale u odnosu na one okupljene oko SNSD-a.

Stranke su tokom predizborne kampanje prošle turbulentan period pa su i u njima moguće čak i tektonske promjene.

Nenad Stevandić nije zadovoljan brojem osvojenih mandata i teško će zadovoljiti apetite svojih kadrova. Kostadin Vasić je ljut na svoga predsjednika, podnio je ostavku na sve pozicije u stranci i sada pregovara da se priključi NPS-u. Neizvjesno je da li će mu CIK i potvrditi mandat te je razlaz gotovo neminovan. I Siniša Ilić iz Zvornika nije zadovoljan statusom pa bi i on mogao putem Kostadina Vasića. Šuška se i da Milan Trninić, zbog sukoba  Milanom Novitovićem traži novu stranku, tako da bi US mogla ostati samo na Stevandiću i Mireli Kajkut – Zeljković.

Stevandić, pred sobom ima imperativ udomljavanja Natalije Trivić što se opet neće svidjeti Siniši Vidoviću koji baš u njoj vidi krivca za svoj izborni rezultat u koji je uložio prilično velika sredstva.

Kada ovome dodamo da je na izlaznim vratima i Milan Petković, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, onda se sa pravom može konstatovati da je US potpuno demontirana. Sudbinu US može doživjeti i DNS-a mada je Nenad Nešić spreman da bude dio vlasti.

Ipak, izabrani poslanici na meti su brojnih poziva i ponuda da promjene stranu. Saznajemo da je Željko Dubravac razgovarao sa predstavnicima Demosa, Nina Šljivić sa SP , a Dragan Brdar sa NPS. Rezultati, da li Nešić pored brata Predraga, kontroliše i ostale biće vidljivi veoma brzo.

SPS će u Parlamentu imati tri poslanika koju su vjerni predsjedniku stranke Goranu Selaku.

Veza te stranke i  Aleksandra Vulina gotovo da garantuje i njihovo učešće u vlasti pa i mogućnost da se grupi pridruži još jedan poslanik kako bi djelovali kao Klub. Socijalistička partija se i dalje protivi ulasku SPS-a u vlast pa čak i po cijenu odlaska u opoziciju. Kapacitet od pet poslanika planiraju da prošire, međutim neizvjesna je pozicija Petka Rankića iz Bratunca koji je mandat osvojio kao predstavnik koalicionog SNP.

Zanimljivo je ponašanje i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Izvjesno je da je ono potpuno različito od PDP kome pripada ali i dovoljno tiho kao otklon od politike koju vode Branislav Borenović, Jelena Trivić ili Igor Crnadak. Stanivuković kontroliše jedan broj poslanika PDP i zavisno od situacije može promijeniti stranački dres.

Povezani članci