Politika

BOSANAC IZ RS: Mijatović zvanično kandidat za Predsjedništvo BiH, bitka za državu i socijaldemokratiju se nastavlja

Prema saznanjima Patrije sutra u 14 sati SDP BiH bi trebao zvanično objaviti kandidaturu potpredsjednika ove stranke Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda Srpskog naroda.

Biće to prvi put u postdejtonskoj BiH da se iz RS -a u Predsjedništvo BiH kandiduje jedan Srbin koji ponosno istiće i da je 101 posto Bosanac i Hercegovac. 

Ova kandidatura u mnogome je i očekivana, ali svakako će predstavljati kontinuitet Mijatovićeve hrabrosti i upornosti da pokaže kako je ideja BiH kao države živa i moguća u RS -u. S druge strane biće ovo i veliki iskorak za SDP BiH u pravcu konačne potvrde da su još uvijek najjača i najozbiljnija građanski orjentirana stranka spremna da se na cijelom teritoriju BiH bori za ravnopravnost njenih građana.

Posljednjih mjeseci Mijatović se posebno istakao u poticanju bosanskohercegovačke dijaspore, kroz Pokret za državu, da se što masovnije registruje na izbore jer svojom brojnošću mogu potaknuti prijeko potrebne promjene u državi. U svojim istupima je ostavio dubok trag što potvrđuje i nedavno pismo podrške bosanskohercegovačkih  udruženja građana iz Švedske.

-  Vaši nastupi i aktivnosti, zajedno sa ostalim kolegama iz Pokreta za domovinu, na promociji građanske države Bosne i Hercegovine, rušenju tabua i zidova nerazumijevanja među ljudima i pravilnom informisanju naišli su na duboko razumijevanje naših građana u Kraljevini Švedskoj. Mi građani Bosne i Hercegovine, koji živimo u Švedskoj sa zebnjom pratimo pokušaje secesije i prijetnji po suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine. Danas smo više nego ubijeđeni da joj mir i prosperitet mogu donijeti samo oni političari koji je vole, imaju kvalifikacije da je vode u budućnost, te imaju vjerodostojan moralni i etički integritet, navedeno je u pismu podrške.

Još mnogo ranije akademik Slavo kukić je otvoreno dao podršku Mijatoviću tvrdeći kako socijaldemokratski pokret u BiH konačno dobiva lidera budućnosti. 

- Iz Vojina progovaraju ideje koje i sam zastupam. Ideja, prije svega, da bez zadovoljna pojedinca nema ni zadovoljna naroda – ni društva u cjelini. Spremnost da se zbog toga javno suprotstavi bosanskohercegovačkim nacionalizmima svih boja, nerijetko i pod cijenu da ceh plate i on i njegova obitelj. I stoga sam mu, nakon jednog intervjua u kojem su ove ideje iznesene u najeksplicitnijoj formi, javno poručio da sam, iako sam nespojiv s partijskopolitičkom logikom, dočekam li ga ikada na čelu bosanskohercegovačke socijaldemokracije, spreman staviti mu se na raspolaganje u punom kapacitetu. A ovo je prilika da to još jednom ponovim. I da dodam. Razlog tome nije Vojin kao pojedinac, nego Vojin kao emiter političkih ideja u koje sam vjerujem – i za koje sam se, uz ono što desetljećima činim, i sam spreman dodatno žrtvovati. A svima, kojima moje mišljenje nešto znači, preporučam: pridružite se i vi Vojinu, i vi i svi vaši, ako i sami sanjate budućnost drugačiju od sadašnjosti”, napisao je Kukić.

Mijatović danas nije želio potvrditi da će sutra i zvanično biti objavljena kandidatura.

Povezani članci