Politika

PRVI POTEZ NOVOG POTPREDSJEDNIKA RS-a: Duraković poslao pismo Dodiku i Pranjiću

Ćamil Duraković, koji je prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dobio povjerenje građana za funkciju potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda, poslao je danas pismo Miloradu Dodiku i Davoru Pranjiću, predsjedniku i drugom potpredsjedniku tog entieta.

- Pozivam Dodika da u dijalog o predlaganju kandidata za predsjednika Vlade uključi potpredsjednike, kako bi budući rad Vlade i Skupštine uključio razmatranje i određenih zahtjeva, prijedloga i inicijativa Bošnjaka i Hrvata, kao ravnopravnih građana i poreskih obveznika, koji imaju pravo da se njihov glas čuje u tom procesu - napomenuo je Duraković.

Duraković kaže da je u pismu istakao dio programskih inicijativa koje ću zagovarati u mandatu te je izrazio nadu će pronaći zajedničke temelje da ih realizuju.

- Potrebno je pokretanje Poslovne mreže povratničkih zajednica koja će ohrabriti investicije u izolirane i marginalizirane povratničke zajednice, te pomoći veću biznis saradnju. Zatim ću zagovarati donošenje institucionalnih okvira koji će u nekim segmentima entitetske uprave, JLS i javnim ustanovama osigurati afirmativnu akciju i prednost pod jednakim uslovima za zapošljavanje nevećinskih zajednica u oba entiteta - istakao je.

Duraković smatra da je izuzetno važno razmatranje izmjena nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje s ciljem većeg uključivanja nevećinskih zajednica, kulture, običaja i historije, na prostoru cijele zemlje.

- Važno je da pokažemo volju i da dijalog o ovome ne vidimo kao pokazivanje slabosti, već otvorenosti i snage - poručio je Duraković.

Duraković je najavio da će zagovarati uspostavu zajedničke komisije za ravnopravnost i uključenost zajednica koja će istraživati prijave Bošnjaka, Hrvata i drugih nevećinskih zajednica u RS-u zbog kršenja prava, nejednakog pristupa pravima i slično, te izdavati preporuke prema predsjedniku i potpredsjednicima.

- Važno je da osiguramo stvaranje linije budžetskog minimuma izdvajanja za povratak i integraciju Bošnjaka i Hrvata koji se mogu usmjeriti na obnovu, stipendiranje, fokusirane projekte podrške poduzetništvu i zapošljavanju, podršku humanitarnim inicijativama, organizacijama civilnih žrtava rata i sufinansiranje projekata koje podrže institucije iz FBiH - dodao je Duraković u segmentu koji se tiče podrške razvoju.

Tvrdi da je ključna stvar zaštite identiteta i međusobnog uvažavanja donošenje zakona o nazivima i upotrebi službenih jezika i pisama u entitetu Republika Srpska kojim bi se trajno uredilo i uvažilo pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, te zaštitili njihovi nazivi u službenoj komunikaciji.

- Ono što tražim jeste da zajedno probamo napraviti barem neke pomake u odnosu na pitanja koja sam iznio ovdje, kako bi Bošnjaci i Hrvati zaista mogli zamisliti Bratunac, Srebrenicu, Zvornik, Bijeljinu, Višegrad, Doboj, Banju Luku, Modriču, Prijedor, kao mjesta u kojem mogu zamišljati svoju budućnost, sigurnu i slobodnu od mržnje, nasilja i diskriminacije. Dugujemo to generaciji koja dolazi - zaključio je Duraković u pismu.

Povezani članci