Politika

SCHMIDT POMAŽE RUSIMA: Izbornim zakonom gura Bošnjake od EU i Zapada, kome odgovara "čečenizacija" u srcu Evrope

Republika Srpska želi graditi aerodrom u Trebinju. Čak i pojedini srbijanski mediji smatraju da se to želi učiniti u ime Rusije koja bi time otvorila put za svoje vojno prisustvo u BiH. Za sada se tome protive članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Branu snažnijem uticaju Rusije u BiH mogao bi srušiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametanjem antidemokratskog i diskriminirajućeg Izbornog zakona u BiH.

Time možda neće promijeniti odnos snaga u Predsjedništvu BiH, ali bi mogao bošnjački narod, ili bar neke njegove ključne predstavnike umjesto Zapadu okrenuti ka Rusiji. 

Nejasno je kako navodi NAP zašto SAD podržavaju Schmidta ako se ima u vidu činjenica da su bosanski muslimani među rijetkima u svijetu uvijek bili pro-američki orijentirani. Njemačka iz koje dolazi Schmidt je javno protežirala ideju da bi BiH trebala biti  uzor modernog islama poželjnog i prihvatljivog za Evropu. Ne treba zanemariti činjenicu da se Islamska zajednica u BiH činila kao moguća slamka spasa za Njemačku koja godinama unazad ne uspijeva pronaći adekvatnog partnera za razgovor sa svojim državljanima islamskog porijekla zbog njihovog heterogenog sastava. Schmidtovim nametanjem Izbornog zakona osim antiameričkog mogao bi se kod velikog broja Bošnjaka razbuktati i antinjemački stav, što svakako ide na ruku politici ruskih igrača u BiH, posebno predsjednika SNSD -a Milorada Dodika koji otvoreno vrijeđa njemačku naciju.

Da ove teze imaju utemeljenja pokazuje i činjenica da su u susjednoj Hrvatskoj koja je čini se izlobirala Schmidta da ispuni želje HDZ -a kao bomba  odjeknule Komšićeve riječi da je sve motivirano antiislamskim raspoloženjem onih koji evropske muslimane vide kao Jevreje. Komšić je kao obično bio direktan istaknuvši:
-    A problem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu jer kako drugačije protumačiti sve što radite?! Ima tu otvorenog fašizma poput Orbana koji govori o kršćanskoj Evropi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića”, poručio je Komšić.

Kao i obično Komšić je bio direktan i ponašanje dijela zapadnih zemalja Schmidtovim namjerama okarakterisao kao vjetar u leđa politikama koje su u BiH dovele do genocida nad Bošnjacima. S obzirom da su sjećanja još uvijek izuzetno živa i da postoji opravdani strah da se istorija može ponoviti svojim antidemokratskim potezima EU i SAD čini se samo produbljuju nepovjerenje Bošnjaka u civilizacijske vrijednosti Zapada. Ukoliko Schmidt nametne Izborni zakon po volji HDZ -a realno je očekivati da se ponovo kod većine Bošnjaka rasplamsa osjećaj da od zapada samo mogu očekivati izdaju.

S druge strane iz Rusije se šalju signali o prihvatanju Bošnjaka kao ravnopravnog partnera u poboljšanju odnosa dvije zemlje. O tome je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov čak napisao i kolumnu u kojoj pojašnjava da je islam sastavni dio istorije i kulture ove zemlje. Pri tome Kalabuhov podsjeća da je strateški interes Rusije saradnja s islamskim zemljama koja se ogleda kroz rad Grupe strateške vizije “Rusija - Islamski svijet”. U kolumni je podcrtao kako je posljednjem susretu preko 200 delegata iz 18 zemalja prisustvovao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice BiH Razim Čolić.

Zato bi evropski zvaničnici, a posebno SAD trebali biti svjesni realne opasnosti da bi Rusija mogla dobiti „rat u BiH“ bez ispaljenog metka. Svijest o tome postoji kod jednog broja američkih senatora koji su već izrazili zabrinutost zbog vanjske politike svoje zemlje kojom se na ruku ide za Rusiju poželjnoj „čečenizaciji BiH“. Tada vojne baze Rusije u BiH ne bi izgledale tako nemoguće.

Izvor: NAP

Povezani članci