Politika

MURPHY NIKAD DIREKTNIJI: Dodik i Izetbegović nakon ovog neće dobro spavati

Američki ambasador Michael Murphy nikad direktniji. Gostujući u Face tv osvrnuo se na aktuelna dešavanja u BiH sa jasnom tvrdnjom da od odcjepljenja RS.a nema ništa i da je državna imovina vlasništvo BiH. Predsjednicima SDA i SNSD.a Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku je poručio da nisu ni sultan ni car Lazar.

- Dodik je angažovan na vrlo opasnom putu! Provocira konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom u BiH. Pokušava izbjeći ličnu odgovornost za sopstveno djelovanje! Sebe prezentira kao avatara Srba! Misli da je princ Lazar i traži od svih da izađu na Kosovo polje, bore se i žrtvuju za njega! Ali nije izabrao nebesko carstvo; on je itekako izabrao da se obogati na račun ljudi koje poziva da izađu, ovdje – u zemaljskom carstvu. 

Prema njegovom mišljenju u zemaljskom carstvu situacija je teška, gomilaju se dugovi. Dodikov najveći problem je što ne može da ispuni obećanja o platama i beneficijama.

- Mora pronaći krivca, nekoga ko nije on! Daje lažne izjave o  Dejtonskom mirovnom sporazumu, o politici SAD-a, o svemu što on čini u RS-u! Nećemo mu udovoljiti – ne ulazimo u razmjenu uvreda ili sukoba! Tu smo da štitimo teritorijalni integritet i multietnički karakter ove zemlje! Postupci Dodika i drugih predstavnika vlasti u RS-u su napadi na Dejtonski mirovni sporazum! To su napadi na državu!- istakao je Murphy.

SAD neće samo gledati kako Dodik ili bilo ko drugi razara Dejtonski mirovni sporazum i vodi ovu zemlju u konflikt! Neće ni visoki predstavnik, niti drugi članovi međunarodne zajednice! Oni koji krenu tim putem neka očekuju posljedice! Politički lideri u ovoj zemlji prečesto nastoje izbjeći bilo kakvu odgovornost za korupciju, antidejtonsko i antidemokratsko djelovanje. Govore da ih sankcije ne pogađaju, a privatnim putem pokušavaju 'sići' sa crnih listi!

 - Aprilski paket' bio je šansa za BiH da izađe iz prošlosti i počne se kretati ka boljoj budućnosti! SAD vjeruju da međunarodne sudije ovdje još imaju posla i pripadaju Ustavnom sudu! Nećemo podržati nastojanja Dodika i Čovića da se ovaj sud pretvori u etničku instituciju! - kategoričan je Murphy.

Nije poštedio ni Izetbegovića čiji intervju za araske medije ga je kako kaže šokirao jer još ne shvata da se stranka u BiH ne može naslijediti.

- Zadnji put kada sam ja provjeravao činjenice, on nije ni kralj ni sultan! Ne možete naslijediti stranku; bira vas njeno članstvo! Alija Izetbegović je to shvatao, Sulejman Tihić je to shvatao. Nisam baš siguran da Bakir Izetbegović to razumije! Prilično sam siguran da zbog toga on sada ne sjedi u zgradi Predsjedništva, već gospodin Bećirović! Ako je to porodična stranka i radi samo u interesu te porodice, onda ne pomaže BiH. Onda nije čak ni probosanska ni probošnjačka nego probakirova stranka! To nije ono što ovoj zemlji treba i to nije stranka kakva je nekada bila! - istakao je Murphy.

Djelovanje Izetbegovića mu se čini kao da nastoji građane BiH isporučiti Rusiji. Zbog toga će kako kaže na sljedećim izborima imati još manje glasova.

 

Povezani članci