Politika

MIJATOVIĆ BI RESET SDP-a: Durakovića se sjetili nagradom onog koji ga je otjerao

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović se opet oglasio oko formiranja vlasti. Teškom je nazvao ćutanje iz svoje partije uzrokovano bitkom za mandate  Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Rasplet oko formiranja vlasti će ići u jednom ili drugom pravcu, al verujte to je mnogo manje bitno od činjenice u kom će smeru ići SDP BiH.

Koliko god često izgledali kao raštiman orkestar, SDP BiH je veoma moćna organizacija, ali se hitno mora vratiti sebi i svojoj ideološkoj postavci od koje smo se žestko pomjerili.

Previše dugo vremena SDP BiH funkcioniše u okvirima ćutnje i čuvanja samo ličnih pozicija, u kojem niko nije spreman da rizikuje sopstvenu poziciju za ideju i partiju.

U tom kontekstu ja sam prava budala, koja je spremna da uđe u javni fajt sa svakim bez kalkulacije. Koliku ću štetu pretrpjeti sa tim.

I dok uporno to radim jer smatram da je to naš pristup i partijsko naslijeđe koje nam i rahmetli Nijaz ostavi, drugovi ćute i čuvaju pozicije po sistemu mandat po mandat pa makar u opziciji i ne zamjerati se nikome.

Interesantno je kako svaki put kada u javnosti krenem jako ti isti zovu i šalju poruke, “e nek si im rekao”. Ali nećete čuti u javnosti da se jave da i barem upola tako se “nagovore”, ne oni čak sjede i piju kafe sa onima koji udaraju po SDP-u i govore, onaj Vojin je lud.

Dodatni problem jeste što svoju multietničnost baštinimo samo na papiru u statutarnim dokumentima, a kada dođu momenti odluke onda linijom manjeg otpora. Tu zapravo i leži odgovor zašto SDP BiH 27 gordina nakon rata nije dominantna politička partija na cieloj teritoriji BiH, među pripadnicima svih naroda.

Danas na godišnjicu smrti bivšeg nam predsjednika Nijaza Durakovića, sjetili smo ga se i to tako što onoga koji ga je izbacio šaljemo za ambasadora u UN. Nazovite me ludim, ali to prosto nije normalno.

I odmah da raščistimo nema nikakvog raskola u SDP-u što bi mnogi voljeli, ovo sve pišem jer sutra imamo ogromnu priliku da se vratimo na fabričke postavke. Ukoliko to uradimo a uvjeren sam da hoćemo završićemo i proces formiranja vlasti i početi neophodne reforme u našoj zemlji.

Sutra očekujem da predsjednik Nikšić kao selektor predloži najbolju taktiku, podjeli zadatke i da odigramo utakmicu života i za SDP BiH i za našu domovinu, uvjeren sam da možemo.

 

ŽIVIO SDP I BIH!!!

Povezani članci