Vaše priče

POSLJEDNJI POZIV ZA SPAS DRŽAVE: Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?

Predsjednik ReSTART-a Suad Đozić uputuo je apel građanima za BiH za spas građanske države za koju se bori- Đozić negira povezanost s bilo kojim političkim subjektom u BiH.

Piše: SUAD ĐOZIĆ

Skoro nikada ne komentarišemo stranke i njihove isturene pojedince. Vjerovatno zato što je to u našoj državi sve u pet deka. Da ima neko koga treba favorizovati i ko bi radio ono što radi ReSTART BiH, mi bi mu bili vjetar u leđa. Ne bi se isturali na prvu liniju i tako trpili udarce sa svih strana. A šta je to što mi već pune dvije godine, nesebično, bez ikakvih interesa, radimo - valjda i vrapci na granama znaju. Borimo se da otklonimo osnovni uzrok problema u državi (sve drugo su samo posljedice), a to je Dejtonski aneks na Ustav, i da postavimo nove temelje moderne BiH. Građansko model uređenja države je jedino rješenje za etno-tor(nado) u kojem se vrtimo već 28 godina. Iz tor(nada) se poneko iščupa, ode vani da živi i ne vraća se. Slično sam rekao i 31. marta ispred OHR.

Ponovit ću još jedanom, ko je ReSTART BiH i šta zagovara, bukvalno svi znaju. Zar je čudno da neko, iskreno i bez interesa traži za sebe i druge uređenu, funkcionalnu, (jednako)pravnu, drugim riječima normalnu državu? Od aprila '21, pred svake proteste (bilo ih je ukupno 27) svi mediji, intelektualci, parlamentarci, lideri stranaka, stranci su bili unaprijed obaviješteni. Predstavnici EUFOR-a, koji brinu o sigurnosti u našoj državi, bili su manje-više, na svim protestima. S tim u vezi sam prije par dana imao sastanak s njima i otvoreno su me pitali zašto mi koji smo već očigledno jak politički faktor, ne napravimo stranku i ne 'pometemo' sve ovo? Valjda je i njima jasno da u BiH ne postoje građanske stranke u punom smislu te riječi i da smo mi posljednji Mohikanci koji zagovaraju građanski model uređenja države. I u pluralističkom Sarajevu se sve uklopilo u etničku tor(nado)-elitu. Zbog toga naš angažman i doživljava sabotaže sa svih strana. Tako dolazimo do Vojina Mijatovića i ovom prilikom prvi put pominjem(o) nečije ime i prezime.

Dosad su to bili samo nadimci jer nismo željeli davati na značaju kvazipatriotima koji nas skoro 30 godina vode u beznađe. Sinoć je Vojin svjesno i podmuklo našu borbu, za koju od prvog dana dobro zna na kojim osnovama počiva, stavio pod SDA-ov - tekbir, a Senad se pravio mrtav dok to sluša iako i on vrlo dobro o nama zna sve. Obojica su nebrojeno puta informisani. Sa Vojinom sam se povremeno i čuo, i predlaga da idemo svi jedinstveno sa dokumentom 'o građanskom uređenju' koji mogu i oni, i DF i NS - napraviti (naravno ako to žele). Dali smo mu nedvosmislenu podršku (vezi 'Pokreta za državu) u Banja Luci. Tada nam je prišao (Elidi i meni) da se pozdravimo i vrlo dobro je znao kome prilazi. A ako njemu ili nekome drugom iz n-torke nije jasno da li je ReSTART BiH nezavisan u svom djelovanju, lako mogu preko obavještajne službe koju kontrolišu, provjeriti (a već su) da li naši protesti imaju kakvu vezu sa bilo kim. To što za građanski model uređenja države kažu da je utopija, i što im je lakse uklopiti se u bošnjački tor(nado) i nastaviti tamo gdje su prethodnici stali, to je druga priča. Oni preko svojih medija omalovažavaju izlaznost na proteste, a prethodno preko istih namjerno ignorišu najavu koje im redovno stiže, sve s namjerom da građani ne bi saznali kada i gdje se održavaju. Prije nekog vremena je naša članica dobila čak i prijetnje, a sve u cilju ušutkavanja. Omalovažavaju vrijednosti koje zastupamo, poturajući usklik nekoga od demonstranata, kao da je to suština onog zbog čega se okupljamo.

On u emisiji (u kojoj mi nemamo prostor, jer nemamo novca za to) tvrdi da su Senad i njegova emisija, građanska država. Ili, drugi primjer njegove 'građanske' je taj, da on kao Srbin živi u Sarajevu i u vrhu je jedne stranke, a sutra moguće bude i predsjednik te stranke. To je, po njemu, građanski model uređenja Bosne i Hercegovine. Tako mali Perica pojednostavljuje stvari i iskazuje politički diletantizam najgore vrste. Pa zar on misli je narod stado ovaca da to pase? Oni sada zajedno sa najzagriženijim etničkim tornjacima žele uništiti poslednju mrvu otpora konačnoj podjeli (sada i) teritorije.

Za veliku komšijsku i veliku susjednu - spremni!

Još jednom se, ispred ReSTART-a, obraćam građanima naše države:

Da li pristajete na ovo što nam 'promjene' za koje smo glasali, prave?? Pa građani, oni cementiraju etno-torove. Sjahao Kurta, uzjaho Murta, koji je do jučer bio u istoj stranci sa Kurtom! Ako ne mi (građani), KO? Ako ne sad, KAD? Pošaljite nam prijedloge datuma i opet ću staviti svoje ime i prezime ispred ReSTART-a na prijavu protesta. U gradu kom želite. U ono vrijeme u koje želite. Borimo se samo za normalnu, funkcionalnu i pravnu državu, kao što su evropske. U kojoj smo svi jednaki.

A 'Dejton' neka uzmu sebi u države iz kojih dolaze!

Povezani članci