Društvo

ĐOZIĆ POZIVA NA (R)EVOLUCIJU: Ako nam se već priziva rat, daj da udaramo na najveće zlo

Čak i Tutsi i Hutu krenuše naprijed (Ruanda poslala satelit u svemir), a ovi naši tapkaju u mjestu 28 godina. Lijepo im, svaki mjesec desetak hiljada u džep, plus naknade po raznim osnovama i na kraju bifteci po simboličnim cijenama u 'njihovom' restoranu. A narod da pase.

Piše: SUAD ĐOZIĆ (ReSTART) za Ljudski.ba

Dok slavimo novog lidera u Bošnjaka po uzoru na populistu iz Laktaša (narodu treba igara, kad već hljeba nema) osluškujem da je narod stigao do litice, nema kud dalje. A najopasniji je onaj ko je satjeran uza zid (liticu). Najbolji pokazatelj stanja nije više ni pad posla, ni masovni odlazak van zemlje, po meni najbolji pokazatelj stanja (iz ličnog ugla) je nedavni Kurbanski Bajram.

Mnogo manje ljudi je prinosilo žrtvu da bi podijelili sa svojim komšijama i rodbinom, kako to već ide (po mojoj slobodnoj procjeni desetak puta manje). Prvi put takvo nešto primjetim još od rata.   Šta je činiti? Svi koji prate ReSTART BiH znaju da naš jedini angažman u zadnje dvije godine je bio u cilju zaustavljanja retrogradnih procesa po državu i građane, a često puta su bili inicirani i od stranih delegacija. Zato je OHR (od ReSTART-a) bio na udaru 6 ili 7 puta, od kako nam je Schmidt -

Visoki. Usporavali smo ih koliko smo mogli i gurali im pod nos presude njihovih sudova za ljudska prava. Tražili da otklanjaju uzrok (Dejtonski aneks na Ustav), a ne da se bave posljedicama. Nije puno pilo vode.Sada kada je Dodik ponovo dobio sarajevskog kolegu za ping pong nadmetanje, igre bez granica mogu da se nastave. Do kada? Do vječnosti i nazad.Prije par dana na bazenu hotela Monti upoznao sam par iz Banja Luke.

'Dokle više ovako?' uzviknu Aleksandar. Građani Banja Luke koji posjete Sarajevo nose predobre utiske i ponosni su na slavna imena koja potiču iz ovog grada. Uzvratio sam kako vjerujem da je i obrnuto, jer često sam u Banja Luci i uvijek se tamo dobro zabavim. Gdje je problem i kako ga riješiti?Etno elite u koje ubrajam i novopečenu sarajevsku, u ovom sistemu uživaju ogromne privilegije i nikada im se neće žuriti ispunjavanje nekih (14) prioriteta da bi se približili EU standardima.

Sve te privilegije i enormno bogaćenje bi zamijenila ODGOVORNOST!Iz tog razloga je nikao 'Bakir' umjesto Bakira (čak ga i sam Bakir pohvalio) i igre se nastavljaju. Partokratija, odnosno etnokratija koja ima za cilj jačanje elite jedino se može zaustaviti (r)evolucijom sa kojom se treba težiti uspostavljanja meritokratije (vođstvo zasnovano na zaslugama, talentu, vještini, inteligenciji...).

Godine 2014 smo imali jedan neartikulisani pokušaj. Sada je došlo vrijeme da se ujedini sva pamet i da se to dobro osmisli, unaprijed odrede ciljevi i zahtjevi i ne odustajati do ispunjenja istih. Pokret u isto vrijeme otpočeti u svim većim gradovima oba entiteta, ali i južnim kantonima. Što kažu, svako nek 'udari' na 'svoje'. Ako nam se već priziva rat, daj da udaramo na najveće zlo, a ne na narod. 

Ako se neko u Rusiji usudio krenuti na moćnog Putina, pa nisu valjda naše seoske varalice jače od tog diktatora?  Neki kažu da je napad najbolja odbrana. Do kada igrati defanzivno sa piramidom zla koja nam uništava živote i budućnost naše djece dok se njihova djeca drogiraju kokainom, a oni sami jure maloljetnice, provode se po Dubaiju i jedu zlatnim kašikama.Dosta više tog ološa kojeg gledamo (iste face) već 30 godina, ako nisu spremni da rade za državu i narod, za što su debelo preplaćeni, pošaljimo ih u historiju i dajmo šansu mladima, talentovanima, obrazovanima, sve prema zaslugama.

Demokratija je za civilizovane zemljeP.S. Na kraju krajeva napravit ćemo skup podrške Schmidtu ispred OHR (malo okrenemo ploču) da sve ovo otjera u PM.

Povezani članci