Vaše priče

ČAMPARA KRATKO I JASNO: Schmidt može naći bolja rješenja od onih koja se spominju

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara prokomentarisao je spekulacije o tome da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH mogao nametnute amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem deblokiranja uspostave Vlade Federacije BiH.

„Rješenja koja se spominju u medijima, a vezano za amandmane koje navodno namjerava nametnuti visoki predstavnik, smatram u potpunosti nelogičnim. Postoje brojni drugi načini na koje visoki predstavnik može deblokirati procese. Za mene nije prihvatljiv način prema kojem će vlast u Federaciji BiH ovisiti od jednog ili dva kantona.

Uvjeren sam da je riječ o pukim spekulacijama te da će na kraju pobijediti razum, demokratija i evropske vrijednosti  U potpunosti smatram neprihvatljivim bilo kakvo blokiranje uspostave novog saziva Vlade Federacije BiH.

Koristim ovu priliku da pozovem zvaničnike SDA da se ne igraju s budućnosti Bosne i Hercegovine i da ispoštuju volju najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH. SDA se mora pomiriti s činjenicom da samo onaj ko ima parlamentarnu većinu može formirati vlasti. Bez obzira da li su to Osmorka ili SDA“, rekao je Čampara.

Povezani članci