Vaše priče

MLADI SA VIZIJOM: Preko aplikacije do stipendije i posla, ideja koja zaslužuje podršku

Brojne nevladine organizacije sa fokusom na mlade djeluje u Centru za mlade u Zenici. Među njima je i udruženje Reaktiv koji u saradnji sa Centrom mladima pruža brojne pogodnosti. No, posebnu pažnju posljednjih dana izazvao je projekat Servis podrške mladima koji, djelujući kao mobilna aplikacija, treba da posluži kao posrednik u pronalasku stipendija, volontiranja ali i zaposlenja.

Vildana Huseinspahić korisnica je aplikacije Servisa podrške mladima. Cilj joj je pronaći priliku za volontiranje i pogodne stipendije koje nude razne organizacije, ali za koje je, inače, teško dobiti pravovremene informacije: „Ne znamo, zapravo, na šta obratiti pažnju, kako se prijaviti, šta ta stipendija nosi, koja su naša prava i obaveze. Za volontiranje nema jednog sveobuhvatnog programa koji će na osnovu naših licnih odgovora i interesa, zanimanja, dati prave odgovore - šta tražiti, šta ne tražiti“.

Servis podrške koji radi na principu mobilne aplikacije rezultat je istraživanja koje je pokazalo da mladi često ističu nedostatak pravovremenih informacija kao osnovni problem.

„Mi ne možemo mladim ljudima pronaći posao, volonterski angažman ili stipendiju, ali ono što možemo jeste dati im korisne informacije, uputiti ih na adresu gdje imaju trenutno otvorene da li poziv za zaposlenje ili volontiranje ili stipendiranje“, objašnjava Aldin Alić, upravitelj Centra za mlade Zenica i projektni menadžer Udruženja Reaktiv.

U roku od dva dana servis pruža personalizovan odgovor svakom kandidatu zajedno sa uputama kako unaprijediti lične kompetencije. Cilj je nastaviti projekat i nakon njegovog formalnog završetka za što je potrebna pomoć.

„Sada bi bilo najbolje kada bi određene insitucije vlasti prepoznale ovu našu inicijativu pružile nam podršku, savjetodavnu, finansijsku, na bilo koji način - kako bismo ovo nastavili razvijati i da ovo postane servis podrške ne samo u Zenici“, ističe Alić.

A da postoji potreba za ovakvim servisom, potvrđuje činjenica da je za manje od dva mjeseca aplikaciju koristilo 70 mladih za sve tri kategorije.

OVAJ TEKST NASTAO JE U SARADNJI SA FEDERALNIM MINISTARSTVOM IZBJEGLIH I RASELJENIH OSOBA F BIH KOJE JE SPONZORIRALO PROJEKAT MULTIMEDIJALNOST ZA ODRŽIVI POVRATAK. OVIM PROJEKTOM EDUCIRA SE 0O 40 MLADIH POVRATNIKA ZA KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA KOJE IH ČINE KONKURENTNIJIM NA TRŽIŠTU RADA.

Povezani članci