Vaše priče

PRED PROTESTE 9.MAJA: Đozić otvorio dušu, odbili smo novac političara, ReSTART se bori za državu

Osnivač neformalne građanske grupe ReSTART Suad Đozić odlučio je otvoreno progovoriti o svim detaljima vezanim za proteste koje su organizovali do sada. Učinio je to jer su političke stranke počele zloupotrebljavati okupljanja građana. Odbacio je vezu sa SDA i DF-om i otkrio da mu je jedna stranka iz Trojke nudila novac.

Prije ravno dvije godine osnovao sam neformalnu grupu ReSTART BiH sa Edisom Sladićem. Autor samog imena je moj rođak, novinar Nihad Đozić koji živi i radi u Ljubljani. 

Trenutno ReSTART čini 22 člana potpuno neovisnih i slobodnih građana okupljenih oko samo jedne ideje - građanska, neovisna, pravna i ekonomski jaka BiH, a to su: Edis Sladić, Azra Zornić, Sanjin Sinanović, Muhamed Gafić, Adil Pandžić, Safet Alispahić iz Sidneja, Suada Pašić, Elida Bešić i Sana Jakubović iz Njemačke, Ismeta Smajlović, Meho Kapo iz Švedske, Jasmina Svrakić, Adem Pobrić iz Brisela, Elma Mujadžić,  Faruk Sinanović, Izet Kunić, Sedina Delić Tanović iz Švajcarske, Munevera Omerović Karčić iz Australije, Mane Vrhovac, Faruk Tuzović, Meliha Avdić iz Londona i moja malenkost. Na dan protesta ispred Federalnog parlamenta 28.04. grupu je napustila Slobodanka Krstanović. 

Nije mi namjera da se bilo kome pravdam, ali nakon što su naši posljednji  26. po redu protesti izazvali mnogo bure i polemika, čak i otvorenog etiketiranja da smo 'nečiji', radi boljeg razumijevanja statusa grupe, odlučio sam da napišem ovaj tekst. Za provjeru istinitosti navoda koje ću iznijeti možete se obratiti trenutnim, ali i onim članovima koji su nas napustili. 

Navest ću najčešća pitanja/konstatacije koje imamo priliku na društvenim mrežama i medijima čuti ili pročitati, a odmah ispod su i odgovori.

1. Postoji li neka veza ReSTART BiH i stranki?

a) kao prvo, jako mi je drago da konačno SDA ide u opoziciju i da na taj način se načne etnički tronožac, a sve u smjeru izgradnje građanskog koncepta uređenja države. Mnogo će biti korisniji kao opozicija, nego dok su bili vlast (32 godine). Mada nakon izbora N-torka i HDZ bi svakako činili vlast i nikakvih protesta i bure ne bi bilo da visoki predstavnik u želji da trajno zacementira HDZ u vlasti, nije donio odluku drugog oktobra. 

b) koliko znam, niti jedan član ReSTART-a nije i član neke stranke (ispravite me ako griješim) 

c) nikada nismo primili novac od bilo koje stranke, mada smo imali takvu ponudu od jedne stranke iz trojke, kao i od bilo koje  NVO, udruženja ili stranih organizacija, upravo da bi ostali nezavisni, jer bi obavještajne službe to već znale i iskoristile protiv nas. 

d) već dvije godine organizujemo proteste ispred brojnih stranih i domaćih institucija i o tome informišemo javnost. Naš cilj je bio i ostao jaka, funkcionalna, jedinstvena, pravna -  građanski uređena država u kojoj svi građani imaju jednaka prava na svakom pedlju teritorije i gdje se poštuju ljudska prava svih. Potpuno su neosnovane optužbe plaćenih botova da je ReSTART BiH u bilo kakvoj vezi sa strankama SDA i DF i pored činjenice da su ove dvije stranke otvoreno kritikovane od strane ReSTART-a dok su bile na vlasti.

e) majice sa prekriženim logotipima svih stranaka koje smo Edis i ja nosili na posljednja dva protesta smo odštampali prije protesta koje smo organizovali sa Krugom 99. Tada je suorganizator bio protiv toga da nosimo takve majice i poslušao sam. Ipak pogriješio sam, jer od tih protesta pa do 28.04. na našim skupovima se pojavljuju i poznatiji političari iz nekih stranaka i to nam je pravilo probleme u našoj misiji.

f) u televizijskim emisijama, javljanjima sa protesta, ali i na društvenim mrežama u više navrata smo Azra i ja pozivali sve građane, bez obzira da li pripadaju bilo kojoj stranci, da podrže naše proteste s tim da mogućnost javnog obraćanje nemaju poznata lica iz politike. Više puta sam bio u kontaktima sa nekim političarima recimo iz SDP-a sa molbom da podrže naše proteste koji imaju za cilj zaštitu države. O tome svjedoče poruke u telefonu kao dokaz, ali zasada neću javno iznositi detalje o tome.

g) sa članovima ReSTARTA, ali i vanjskim saradnicima koji su govorili na našim skupovima, a za koje smo otkrili vezu sa strankama smo prekinuli saradnju. I o tome neću javno govoriti, ali u ReSTART-u znaju imena.

2. Kako je došlo do toga da na posljednjim protestima 28.04. je sa mnom bio Nihad Aličković, a megafona su se uhvatili i poznati političari iz SDA. Zbog čega sam ja ostao na protestu kada sam shvatio da su građani koji prate našu ideju u debelom minusu u odnosu na pristalice SDA?

a) nakon Schmitove rasističke privremene odluke s ciljem favorizovanja HDZ-a i narušavanjem demokratije i ustavno-pravnog poretka, otišao sam u Radon plazu u 19 h na debatu koja se organizovala tim povodom. Pred sami kraj me nazvao Nihad Aličković i predložio da se nađemo i odlučimo da li da hitno reagujemo na Schmitov nasrtaj na demokratiju i Ustav u našoj državi. Zajednički smo donijeli odluku da ćemo reagovati. Nisam razmišljao o Nihadu drugačije osim kao patrioti ove zemlje. Da li je povezan s nekim, nisam ulazio, niti me to zanimalo. Po prvi put u dvije godine nisam imao vremena za konsultacije sa grupom, jer je bilo kasno. Tek u jutro sam im rekao da idem u tu priču. Nakon što se SDA pridružila protestima i izdominirala ih, želim javno da kažem da samo ja iz ReSTART-a snosim odgovornost za to i niko drugi. 

b) Iako sam vidio u kojem smjeru idu protesti ostao sam do kraja jer sam bio odgovorno lice pred zakonom zato što sam prijavio proteste na svoje ime. Onaj ko je bio na protestu mogao je u jednom trenutku da osjeti da se situacija baš naelektrisala i da je prijetilo da eskalira. Tada sam onako umoran jer nisam spavao prethodnu noć i gladan (jer nisam stigao ni jesti cijeli dan) stao ispred svih i kako sam znao i umio zaustavio masu. Tom prilikom sam dobio prijetnje od strane jednog lica i to sam morao sam da rješavam. Nikada na 26 protesta se nije desio niti jedan jedini veći incident. U vise navrata sam pokušao skup prekinuti pravdajući time da je prijavljeno vrijeme isteklo. Na to se niko nije osvrtao, pa sam morao i sam ostati do kraja. 

3. Rečeno je i da su stranke posljednje proteste koje smo organizovali, iskoristile za svoje potrebe,moguće i da jesu, ali i mi smo njih. 

Kako? Pa tako što dok nas nisu povezivali sa strankama, u želji da nas diskredituju, oni koji u svom životu jedino što znaju je pisanje litanija kao recimo neki plaćenički novinari, manje se obraćala pažnja na naš ogroman trud i zalaganje za građansku državu, građanska i uopće ljudska prava. Izgleda da u ovoj zemlji, negativna reklama je u pravilu bolja od one pozitivne. 

Naredni protesti 9. maja se dogovaraju još od početka marta (vidi screen shot mog e-maila članovima ReSTART-a). Za razliku od drugih organizacija mi odluke donosimo demokratskim putem. U viber grupi je provedena anketa, jednako kao i za sve druge naše akcije i tekstove što provodimo. Dole je i screen shot ankete iz viber grupe koja je provedena u nedjelju, malo prije nego sam tekst najave protesta za 9. maj poslao medijima. Znači ako neko sumnja u povezanost sa bilo kojom strankom, onda mora sumnjati u cijelu grupu, a već sam napisao da niko nije član neke stranke. 

Kako možemo imati vezu sa nekim strankama, kada sve se bore samo za fotelje, svi su za to da akcize na gorivo ostanu, iako to utiče na standard i lančano diže cijene svih životnih namjernica. Svi su za male penzije i da najniži lični dohodak ostane takav kakav jeste, a sebi dižu već enormno visoke plate, svi uhljebljavaju svoje u javnim preduzećima i institucijama... i da ne nabrajam dalje, a sve su to posljedice nametnutog Dejtonsko-konstitutivnog sistema, jer u normalno uređenoj državi bi imali odgovornost prema građanima i ne bi se zaklanjali iza etničkog identiteta. I što je najgore svi imaju blage ili nikakve reakcije na ono što Dodik, Čović i Schmidt po nalogu ZG i BG rade u našoj državi. Umjesto da naprave jak blok koji se može oduprijeti tome. Da izrade strategiju, da imaju viziju budućnosti naše države, što mi sada radimo. Tada bi prestala potreba za našim protestima!

Građani su imali izbor da izađu na posljednje proteste i da svojom brojnošću pobjede one koji su bili stranačka podrška. Nisu to učinili zbog toga što su upali u letargiju, ali i zbog otvorenih poziva neprijatelja naše države da ne izađu zbog različitih razloga. Mi se ne smijemo opustiti, djeca i unuci neće nam oprostiti. Naredni najavljeni  protesti na Dan pobjede nad fašizmom su nova prilika za buđenje dok nije kasno (tj. otišlo sve u konstitutivnog vraga). Sada kada su SDA i DF zvanično postali opozicija i kada ne postoji više mogućnost da u naredne četiri godine postanu dio vlasti, jer po Ustavu ne postoji mogućnost vanrednih izbora, gubi na važnosti barem taj argument za neizlazak, jer ih neće biti na našim protestima. 

Za ovo što radim, isto kao i drugi članovi ReSTART-a, podnosim veliku žrtvu u porodici, ali to je moj izbor. Nikoga neću nagovarati da to isto radi, ali izlazak na proteste je zaista mnogo manje od onoga što smo radili prije 30 godina da bi sačuvali državu. Do vas je?!

Za kraj još jednom da potvrdim, ovdje se nikada nije ni radilo o strankama, nego o državi. Zašto je to nekima toliko teško da shvate, poručio je Đozić.

Povezani članci