Vaše priče

NEMA PREDAJE ETNO-NACIONALISTIMA: Đozić ne odustaje od građanske BiH, u Sarajevu se još neće desiti Beograd

Osnivač ReSTART-a Suad Đozić je čovjek koji ne odustaje od borbe za građansku BiH. Nije ga obeshrabrila nezainteresovanost građana koji svoj revolt još uvijek uglavnom šire na društvenim mrežama. Njegov osvrt na dosada urađeno, ali i ono što se tek planira prenosimo u cijelosti.

ReSTART BiH od početka svoga djelovanja se nikada nije bavio dnevnom politikom (start OHR 25.10.2021, kasnije Američka Ambasada, Delegacija EU, Parlament, Predsjedništvo, OHR, srbijanska pa hrvatska ambasada, Neum, Tuzla, Banja Luka...).

Mi želimo da promijenimo postavke države kako bi nam svima bilo bolje. Za dnevnu politiku imamo 'Facebook političke analitičare'. Međutim neka dešavanja posljednjih dana su me navela da napišem ovaj tekst čisto zato što se uklapa u ono čemu težimo. Jer da bi svi građani razumjeli 'kuda gonimo' potrebni su ponekad i aktuelni primjeri.

Uzet ću samo dva primjera koja predstavljaju sve ono što želimo promijeniti u ovoj našoj jednoj i jedinoj domovini. Pored toga što u sistemu kakav imamo se negira genocid, ljudi sa crnih lista se postavljaju na najviše pozicije u državi, sada imamo situaciju da će Haška ratno-zločinačka lista zauzeti visoke institucionalne pozicije koje upravljaju našim životima.

To nam je sve naš etno-nacionalistički koncept uređenja države obezbijedio. Da li će to tjeranje inata, provokacije, terora nad građanima jednog dana eskalirati ili građani misle kako je jedino važno, jel Dino ili Bakir, jel Mile ili Jelena (Dragan nema pandan niti će imati do smrti).

Komentarisanje po društvenim mrežama, pored razmišljanje da li i gdje ići na more, gdje za 1 maj i Novu Godinu je jedina preokupacija kao i svih 28 godina. Građanski koncept uređenja države nema alternativu! Ispred Parlamenta BiH na Dan pobjede nad fašizmom, sada kad SDA-DF se više ne bore za vlast, došli su samo građani koji nas prate od početka, njih stotinjak (mediji nisu objavili najavu).

Nekada ih je znalo biti i 400-500. U toj manjoj grupici koja nije tražila izgovor, nego način da sazna kada i gdje su protesti, bili su oni koji ostavljaju sve svoje obaveze, zato što je važno da podrže ono što svi trebamo da zagovaramo. Među njima su bila dva čovjeka sa dužim bradama i malo drugačijem stilu odijevanja. U nekim kasnijim komentarima dežurni bot-kritičari su ponovo pronašli materijala da na svoj način omalovažavaju našu borbu za 'građansku'.

Komentari idu u smijeru, kakva je to 'građanska' sa vehabijama na protestu? Čak i sada kada više nema im 'mrske SDA' pomiješane sa demonstrantima, ponovo se potencira neizbježna diskriminacija koja karakteriše naše društvo i koja je Dejtonskim aneksom ušla u Ustav. Azrina presuda u Strazburu upravao se zalaže da smo svi jednaki i da svi imamo sva ljudska prava. Isto kao u Londonu, Wašingtonu, Briselu ili Berlinu.

Iako znam da građanima koji odrastaju u zemlji sa 'dvije škole pod jednim krovom' po modelu aparthejda koji se ukinuo Južno-afričkoj republici davne 1994 godine, teško je shvatiti da svi trebamo da budemo jednaki sa istim pravima i obavezama pod istim krovom.  A kuda nas to vodi etno-feudalna politika?Vjerujte, građanski koncept uređenja države nema alternativu! Sve dok postoji etnički koncept uređenja države naša dnevna politika će se baviti takvim temama.

I u Londonu, Berlinu, Briselu... postoji dnevna politika koja se bavi kriminalom, korupcijom, hapšenjima, veliki prilivom migranata...ali oni se ne moraju baviti i provokacijama iz kuhinja etno torova, oni se ne moraju baviti ljudskim pravima, jer su norme već postavljene i sl. A to je temelj! Kada to promijenimo sve će manje biti 'ne hapsi njega, on je naš', sve će manje biti 'neka ga u vlasti iako je presuđen za ratne zločine, ili je na crnoj listi, jer on je naš', sve će manje biti 'ne smiju ti građani biti na protestima, jer oni nisu naši'.

Na jedno pitanje od novinara (ispred Parlamenta) zašto želimo da ode Schmidt i da li bi to riješilo sve naše probleme sam odgovorio 'Schmidt treba da ode svakako, ali mi i dalje ovisimo o OHR-u. Zašto? Zato što bi još veći haos bio da nema njih, jer vidljivo je da zbog ovakvog (etničkog, a ne građanskog) sistema sve je naelektrisano do pucanja. Do kada će biti tako? Pa sve dok se ne promijeni sistem koji pogoduje u prvom redu etno-elitama, a u drugom strancima, uključujući i OHR.

Onog dana kada budemo imali državno uređenje kao sve druge EU države, potreba i za OHR-om automatski prestaje. Očigledo to i OHR nije interes'. Dok se mi prepucavamo oko ovakve dnevne politike, stranci (uključujući Srbiju i Hrvatsku) sve što vrijedi u ovoj zemlji uzurpiraju. Banke nas neskriveno pljačkaju, MMF nas preko etno-kabadahija u vijekovno dužničko ropstvo šalje, nebo nije naše, akumulacija Buškog, Drina kao hidro i litijum potencijal, Una služi kao deponija nuklearnog otpada, šume se sijeku za bagatelu, voda ode u MHE.

I to se neće sa zamjenom stranačke garniture promijeniti (mada pohvalno je što je konačno krenulo čišćenje vlastite avlije). Zauvijek će tako ostati sve dok imamo ovakav sistem. Građanski koncept uređenja države nema alternativu! I za kraj, Schmidt se ipak malo dozvao pameti i okrenuo retoriku u UN-u. A mi imamo sastanke sa ambasadama, Euforom i planiramo uskoro ideju 'građanske' širiti i u ostale bh gradove, jer u Sarajevu još uvijek se ne može desiti 'Beograd'

Povezani članci