Vaše priče

MEHMEDOVIĆ PALI ALARM: Sve podsjeća na raspad bivše države

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović upozorava na opasni scenarij.

-Nakon kriminalizacije klevete i najavljenog stavljanja civilnog društva pod svoju kontrolu predsjedniku BH entiteta RS Miloradu Dodiku na putu izgradnje autoritarnog društva poput onih u Rusiji, Srbiji i Mađarskoj jedino stoje na putu Ustavni sud BiH, OHR i PIC. Odatle i toliki napadi na te institucije pomognuti Srbijom, Rusijom i Mađarskom kao njegovim otvorenim saveznicima.

Kao ozbiljna opomena služi put koji je izabrao ruski režim nakon što je ugušio opoziciju i građansko društvo kod kuće, stavio pod kontrolu sve tri grane vlasti i ukinuo vladavinu prava.

Vođen željom da kontroliše prirodne i ekonomske resurse u susjednim zemljama zloupotrijebio je značajno prisustvo Rusa u tim zemljama da bi kod njih izgradio osjećaj ugroženosti, pokrenuo unutrašnje nemire i koristeći izgovor da se spremaju ući u NATO uz pomoć svojih agenata u njima poduzeo otvorene vojne pohode koji su se završili rasparčavanjem meta napada.

Situacija u BiH svojom sličnošću sa situacijom u kojoj su se prije ruskih vojnih napada nalazile zemlje susjedi Rusiji, te sličnošću sa situacijom u praskozorje raspada SFRJ u kojem je Srbija vodila glavnu ulogu, ozbiljno upozorava da se istorija može ponoviti.

I Srbija i Rusija su u tim periodima u zemljama susjedima imale svoje jake ljude na najznačajnijim pozicijama poput Dodika danas u BiH koji su bili izvor napetosti i povlačili konkretne poteze da bi se ostvarili neokolonijalni interesi Rusije i Srbije. Iz tih razloga se učinkovit otpor Dodikovim nasrtajima na ustavnopravni sistem BiH i sam Daytonski mirovni sporazum pokazuje posljednjom branom pred napadima na suverenitet i teritorijalni integritet BiH iz zemlje i inostranstva koji vrlo brzo mogu poprimiti još opasnije i konkretnije forme.

Zato opreza nikad dosta, poručio je Mehmedović.

Povezani članci