Vaše priče

JAKA DRŽAVA, SLABI NACIONALISTI: I "Baja" se suda boji

Dokaz da nacionalistički koncept uređenja naše države (kroz Aneks 4 Dejtonskog Ustava) sve više poprima oblike panike, smo imali priliku vidjeti i čuti ispred državnog suda BiH. Iako Milorad Dodik kao i Al Capone pored brojnih nedjela, poput: govora mržnje, kršenja odluka Ustavnog suda, ‘Pavlović banke’, ‘ikone’, ‘poluge zlata’, ‘tehničkog zraka’, pade na sitnici zvanoj ‘Schmidt’, on za razliku od Caponea ne želi to da prihvati dostojanstveno.

Piše: SUAD ĐOZIĆ

Nije smio glavni ‘baja’ entiteta da dođe na sud s rukama u džepovima, vozačem i par tjelohranitelja, nego povede čitavu bulumentu da mu drži stranu. Ovaj put umjesto troprstog Nešića, povede neuglednu, nevaspitanu alapaču da sa prostaklucima privlači pažnju. Sve je izgledalo dosta jadno i ponižavajuće.

Mislim da svako ko je to gledao, osjećao je neku vrstu stida u nihovo ime. Mučnina je dostigla vrhunac kada je ponovo počeo da prebrojava krvna zrnca sudija. 'Baja' od čitavog predmeta jedino primjeti da su sudije Bošnjaci (još uvijek ratno razvrstavanje).

Nisam pravnik, ne pratim suđenja, a još manje komentarišem bilo koje, ali nakon što čuh to, odmah se zapita, ko li je sudio Novaliću i ekipi? Ko sudi Flamancima, a ko Valoncima? Ko sudi Špancima, a ko Kataloncima? Koga li biraju za sudije kada sude Škotima i Ircima? Ko na kraju sudi Istrijanima, Sandžaklijama i Vojvođanima?

Da li sudije koje sude u tim procesima, ako je krupna riba u pitanju, ujedno sude i regijama, pokrajnama, entitetima…?

Pitam se ko bi sudio ‘bajama’ da nema kakvog takvog državnog suda, čije sudije i tužioci su se do skoro plašili procesuirati svakoga, ko je malo jači od predsjednika mjesne zajednice? Da li ovakvi slučajevi na državnom sudu (Novalić, Dodik, ranije Jelavić, Čović…) mogu građanima da ogole u kakvom etno-koruptivnom sistemu živimo?

Jer kada bi samo na trenutak zamislili situaciju da su entiteti države, a znamo da su 'baje' tamo gospodari života i smrti, ko bi ih procesuirao? Vjerovatno bi u takvim okolnostima, jedini mogući scenario bio slučaj ‘Čaušesku’.Građani Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da samo jaka i funkcionalna država može da nas zaštiti od ‘baja’, koji decenijama se zaklanjaju iza nacionalizma.

Povezani članci