Vaše priče

NEMA VIŠE PODRŠKE TROJKI: Hadžikadiću sve jasno nakon odluke Naše stranke

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić reagovao je na odluku Naše Stranke da na opće izbore opet ide u zajedničku kandidaturu načelnika sa strankama Trojke. Za njega je to dokaz neprincipijelnosti.

Naša stranka objavila da su na svojim organima odlučili da su opredijeljeni da Trojka izađe kao koalicija na Lokalne izbore jer su prepoznali “viši interes” koji je važniji od njihovih ideoloških razlika. Govori se o nastupu na lokalnim izborima i kandidatima za načelnike. Iako se ne navodi eksplicitno, sumnjam da će se to odnositi i na zajedničke liste, gdje će vjerovatno kao i do sada, ići jedni protiv drugih jer bi u drugom slučaju svi morali da se odreknu određenih mjesta na listama i broja kandidata.

Trojki ovo ne bi bio prvi put da izlaze zajednički na izbore na nivou kandidata za načelnike. To smo imali 2020. godine, kada su kao Četvorka u sarajevskim općinama dobili 3 načelnika od 4, a pobjedu su odnijeli i na Ilidži. Da vidimo kakvi su rezultati rada Trojke u općinama u kojima su dobili te načelnike:

 Općina Stari Grad: Njihov kandidat Ibrahim Hadžibajrić, koji je bio ujedno i dugogodišnji načelnik i lokalni moćnik, izašao je nakon izbora iz tadašnje Četvorke sa svojom strankom, a danas je u pritvoru jer mu se sudi za ozbiljna krivična djela. Prošle godine je smijenjen na referendumu. Njegov način rada je i prije lokalnih izbora bio poznat i jedini razlog zašto su ga podržali bili su stranački interesi i podjela pozicija.

 Općina Centar: Srđan Mandić, načelnik Trojke koji je pobijedio 2020. godine, susreo se brojnim opstrukcijama svojih koalicionih partnera. Prošle godine smo svjedočili drami oko njegove moguće smjene na inicijativu vijećnika NiP-a, a sve zbog ličnih interesa koji su se pokušavali “prelomiti” preko općine i njenih građana. Bilo je nekoliko pokušaja organizacije referenduma koji bi ozbiljno oštetio budžet općine, a na kraju su pokazali da nisu sposobni čak ni za to.

 Općina Novo Sarajevo: preko naših vijećnika Suzana Fazlić i Elvedin Cernica, znam koliko je loša situacija u ovom općinskom vijeću. Tu je takođe bilo pokušaja smjene načelnika Tanovića koji je pobijedio kao kandidat Trojke, jer se dio njegovih koalicionih partnera okrenuo protiv njega. Iako su pokušaji smjene bili neuspješni, ovo općinsko vijeće i danas gotovo da ne funkcioniše.Dakle od tri sarajevske općine, propao pokušaj zajedničkog djelovanja u sve tri. A najviše me boli činjenica da se u ovoj izjavi navodi da je Trojka “motor progresa” i na državnom nivou, gdje svjedočimo neshvatljivoj izdaji države.

Platforma za progres je nakon izbora odlučila podržati Trojku sa svojim vijećnicima, protiv dotadašnje vlasti SDA. Uvjerili smo se da tu promjene nema. Trojka nije projekat promjene i progresa. Ona je projekat podjele fotelja, baš kao i oni prije njih.Građani Sarajeva, ali i drugih općina i gradova, samo trebaju sagledati dosadašnje rezultate njihovog djelovanja. Treba li nam da opet biramo njihove načelnike, da bi ih oni o našem trošku sami smjenjivali?

Povezani članci