Sport

SPORT U RALJAMA POLITIKE: Država na kašikicu hrani košarkaške zmajice i zmajeve, KK Bosna, Željo i Sarajevo još čekaju "trojku"

Političari i sport, u BiH jedno s drugim ne ide pod ruku, osim ako se neko od onih koji nam kroje sudbinu nije „uklopio“ u neki od klubova, uglavnom bez značajnijih rezultata. Država je bi konačno mogla na popravni bar malo podrškom za košarkaške selekcije, a u KS neće, ili ne znaju, poentirati s „trice“ kroz podršku KK Bosni, Željezničaru i Sarajevu.

Iza zatvorenih vrata državni premijer Zoran Tegeltija stidljivo je obećao pomoć za odlazak ženske košarkaške reprezentacije na svjetsko, a muške na evropsko prvenstvo. S njima bi se država trebala ponositi, a umjesto toga Tegeltija tvrdi da može pomoći sa skromnih 50,000 maraka. Jeste, to više nego ranije, ali nije dovoljno jer su te djevojke i mladići učinili da se osjetimo ponosnim jer smo Bosanci i Hercegovci, što Tegeltiji možda i nije važno.

“Vijeće Ministara može odobriti najviše 50 hiljada maraka jednom savezu, a samo karte za odlazak u Australiju koštaju minimum 150 hiljada konvertibilnih maraka. Već na nekoj od narednih sjednica pripremit ćemo jednu odluku kojom ćemo pokušati obezbijediti dio sredstava koji je neophodan za odlazak  i jedne i druge reprezentacije na svoja takmičenja. Oni će tamo ostvariti one rezultate za koje budu takmičarski spremni, ali mislim da moramo omogućiti da budu tamo prisutni, jer oni su to obezbijedili kroz svoja sportska takmičenja.”, rekao je između ostalog Tegeltija.

Na drugoj strani, u Kantonu Sarajevo, oni koji nas uvjeravaju da nisu isti opet su bez dogovora oko KK Bosni, Željezničaru i Sarajevu. Iako je Igor Stojanović sam ranije tražio dva miliona km za KK Bosna, danas nije bi za prijedlog da Bosna, Sarajevo i Željo dobiju po toliko. Stojanović je izgleda naučio lekciju kada ga je odbio ministar Samir Avdić koji danas čini se voli neke druge igre više nego one u košarkaškom reketu. - Za je glasalo devet, protiv ništa, suzdržanih 17. Konstatujem da Skupština nije prihvatila ovu inicijativu - konstatovao je nakon pojedinačnog izjašnjavanja Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

"Za" su glasali: Hamed Aljović, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Amra Hasagić, Zvonko Marić, Dževad Poturak, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Suzdržani su bili: Vildana Bešlija, Aljoša Čampara, Jasna Duraković, Damir Filipović, Vibor Handžić, Senad Hasanović, Elmedin Konaković, Danijela Kristić, Damir Marjanović, Amel Mekić, Arijana Memić, Damir Nikšić, Elvedin Okerić, Igor Stojanović, Samir Suljević, Bilsena Šahman i Elvis Vreto.Podrška sasrajevskim klubovima pretvorila se u politički sukob pozicije i opzicije. Svi kao žele pomoći, a para nema. O sistemskom rješenju niko i ne priča, svi se drže populizma. Za sistemska rješenja statusa svih sportskih saveza koji predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu, pa tako i Košarkaškog, u ovom trenutku nema vremena ni u Vijeću ministara BiH.

“Danas nikome baš nije bilo do sistemskih rješenja, jer su pripreme već počele, imamo troškove svaki dan. Danas smo prije svega razgovarali o tome kako riješiti aktuelnu situaciju da ne bi ušli u probleme”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sport je odavno u problemu,davi se jer je politička bara mala a puno krokodila. Srećom duh bosanskih sportista je daleko iznad mogućnosti političara. Njih je odavno preplivala Lana Pudar iako nema bazena, a košarkaši i košarkašice već su „zakucali“ i pokazali da u ovoj zemlji imaju neki bolji ljudi i neka ljepša mjesta od vlada i parlamenata.

Povezani članci