Politika

SUJETE RUŠE TROJKU: Naša stranka optužila NIP da djeluje snagom sile, SDP im oprašta što su gradili kriminalnu SDA

Jučer je prekinuta redovna sjednica Općinskog vijeća Centar zbog neusvajanja dnevnog reda i nedostatka kvoruma za njeno održavanje i to nakon što su je napustili vijećnici i vijećnice NiP-a, zajedno sa bivšim vijećnicima i vijećnicama SDA (koje su objeručke prihvatili u NiP), a jedini rezultat ovoga je ispaštanje građanki i građana - tvrde iz Naše stranke.

“Građani i građanke svoje predstavnike na izborima biraju kako bi ih zastupali na sjednicama Općinskog vijeća. Napuštanje sjednice nije samo poruka svima u sali, nego i onima koji su ih birali. NiP poručuje da samo snagom sile može pokazati moć, ali ne žele raspravljati o gorućim pitanjima bitnim za društvo. Zbog toga ne čudi negodovanje javnosti zbog metoda kojima se koriste NiP i njihovi sateliti, poručili su iz Naše stranke. 

Mi iz Naše stranke, osuđujemo neprincipijelne napade na načelnika Srđana Mandića. Pozivamo NiP na dijalog i vraćanje u okvire "Sarajevskog dogovora", koji je osnova našeg rada u Općini Centar, ali i u svim drugim općinama. Svjesni smo da smo previdjeli da u “Sarajevskom dogovoru” dodamo odjeljak o sujetama, koji je očito bio potreban, ali nismo očekivali da će emocije biti dovoljan okidač za opstrukcije sjednice na kojoj se, između ostalog, trebalo razgovarati i o dugoročnom razvoju naše općine, kao i o rekonstrukciji glavnog terena stadiona Koševo. Srećom, brzom reakcijom načelnika Mandića, osigurali smo novac Fudbalskog saveza BiH za Koševo.

Mi nastavljamo biti u službi građanki i građana, a u interesu naše zemlje pozivamo NiP da se pridruži. 

Općinski odbro SDP Centar Sarajevo poručuje kako je čvrstog mišljenja da njihiva zajednička koalicija sa NiP-om i Našom strankom u Sarajevu, ali i širom FBiH, trenutno nema političku alternativu za primjenu društvenog stanja.
Povodom nedavnih događaja koji potresaju sarajevsku Općinu Centar i neslaganja stranaka tzv. Trojke (NiP, Naša stranka i SDP), rukovodstvo OO SDP Centar poručuju da je njihovo zajedništvo važnije od bilo koje pojedinačne sujete.

"Također smo svjesni političkih razlika unutar koalicije, ali i značaja u kojem je važnije zajedništvo Trojke od bilo koje pojedinačne sujete ili sujete neke stranke. Osnov za zajedničko političko dijelovanje je 'Sarajevski sporazum', a sva otvorena pitanja moraju se rješavati argumentovanim dijalogom unutar Trojke", kažu iz Općinskog odbora SDP-a.

Ističu da se vijećnici SDP-a se ponašaju dosljedno sporazumu i na svaki način pokušavaju biti u službi građana i Sarajevskog sporazuma, a načelniku Mandiću, kojeg su zajednički kandidirali i izabrali, daju i dalje punu podršku.

"Imamo primjedbi na njegov rad i na rad naslijeđene općinske administracije, koju je teško promjeniti i unaprijediti zbog aktuelnih zakona. Naše primjedbe i zahtjeve smo uvijek spremni raspraviti i usaglasati sa koalicionim partnerima i načelnikom. Inicijatori smo čestih razgovora i na taj način smo više puta rješavali probleme u međupartnerskim odnosima", kažu, te dalje dodaju:

"Nažalost, lične sujete, animoziteti, neshvatanje sopstvenog mjesta i uloge u strukturi vlasti u OV Centar, pa i nesnalaženje na poziciji Predsjedavajućeg OV gospodina Đoze iz NiP-a, dovelo je do usijanja u odnosima među vijećnicima, što je kulminiralo na posljednje dvije sjednice vijeća. Uvrede prema našim vijećnicima od strane NiP-a su sve češće i na sjednicama vijeća, ali i na društvenim mrežama", kažu iz općinskog odbora SDP-a.

Licemjerno je, kako kažu, da NiP Centar, umjesto svakodnevne komunikacije sa SDP-om i NS-om, komunicira i lobira "samostalne" vijećnike i preletače iz drugih stranaka, najviše iz SDA, kako bi obezbjedio većinu u OV Centar i donosio odluke suprotno dogovorima sa koalicionim partnerima.

Također licemjernim smatraju optužbe da SDP i NS rade po principu nekadašnje SDA, kada upravo vijećnici NiP-a napuštaju sjednicu zajedno sa vijećnicima SDA.

"Dok naši vijećnici zajedno sa kolegama iz NS-a ostaju u sali obavljati posao za koji su plaćeni od građana Općine Centar", tvrdi OO SDP Centar.

Povezani članci