Vaše priče

HADŽIKADIĆ PROZIVA VLAST: Kičme ima samo za nevažne stvari

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić osvrnuo se na posljednje pregovore vladajuće koalicije.

-I tako, jedni kažu da je propao sastanak koalicije na državnom nivou, a drugi da je uspjeh što će opet sjesti i razgovarati.

Kada slušam izjave učesnika, ne mogu da ne kažem ništa na manipulaciju, izvrtanje i pogrešno predstavljanje činjenica javnosti. 

Ne mogu, jer u takvom ponašanju nema interesa države i građana, iako se svi stalno kriju iz njih. 

Ne mogu, jer dugoročno ovakvo ponašanje vodi ka postepenom umanjenju moći države Bosne i Hercegovine, podaničkom statusu u odnosu na njene neprijatelje i neizvjesnoj budućnosti kada je u pitanju njen status i dobrobit građana. Bojim se da ako se nastavi ići putem ličnih interesa i raznih samopromocija političara, za svakog u svom entitetu, što je praksa već nekoliko decenija, kolateralna šteta će biti Bosna i Hercegovina.

Tako se na primjer jučer pokazuje “kičma” kod pitanja sjedišta apelacionog odjela Suda BiH. Već je određeno da je u entitetu RS, ali eto, ne daju u Banjaluku. Volio bih da su ovakvu kičmu pokazali kod pitanja državne imovine, Ustavnog suda, Izbornog zakona, psovanja genocida, raznih “nešića” i “isaka”.

Dodik predstavnike Trojke i dalje zove “bošnjačkom” stranom. To je valjda njima sasvim normalno i prihvatljivo čim se ne bune, a izgleda da postaje prihvatljivo i ostatku javnosti. I ne samo to, politika koja bi trebala da zastupa interese države, dozvolila je da Dodik manipuliše cijelim procesom - kad hoće zategne, a kad hoće i popusti, samo da bi na kraju dobio najviše od svih. I tako već 30 godina. To smo jučer mogli vidjeti po povlačenju zakona iz 14 prioriteta sa sjednice Vijeća ministara. 

Šefovi stranaka procjenjuju gdje je uredu napraviti ustupke na štetu države, a gdje je ta granica koja se ne smije preći. Po trenutnoj vlasti, ide nam bolje nego ikad i samo što nismo ušli u EU. 

Jedina istina u svemu ovome jeste ta da nema Ukrajine, ne bi ni Bosna i Hercegovina bila kandidat. Da nema Međunarodne zajednice, ne bi ni njih bilo na vlasti. Daleko smo mi od istinskih promjena, državničkih i vizionarskih politika, državnog programa i bolje budućnosti države i građana, poručio je Hadžikadić.

Povezani članci