Vaše priče

BURNO U MOSTARU: Čović ide po vlast, plan je vrlo jednostavan

Igraće se na kartu podjela u Sarajevu i taktike: da vidimo „ko da više“! Jasno je, onda, zašto je Čoviću „prvi izbor“ na postizbornom draftu bila „Trojka“ ili „Osmorka“, a ne SDA.

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

Plan HDZ BIH, odnosno HNS-a je vrlo jednostavan – izbaciti SDA „iz igre“ oko formiranje nove vlasti. Prvo u FBiH, te onda i na državnom nivou.

Posljedica je to dugotrajno loših odnosa nekada dvije vrlo bliske stranke, koje se, zapravo, nikada nisu voljele, ali su znale jako lijepo sarađavati. Na obostranu korist. Vrijeme sklada u odnosima HDZ BiH i SDA sada je samo davna prošlost, koje se Dragan Čović, želi otarasiti.

Prije svega, zbog svoje male osvete SDA, zbog nepostizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH (po diktatu HDZ), ali i zbog krajnje pragmatičnog razloga lakšeg upravljanja „bošnjačkom opozicijom“, nego partnerskom jakom strankom.

HDZ BiH je savim komotnoj poziciji da može postavljati bilo kakve (pred)uslove, jer nema prave političke konkurencije (osim još radikalnijih opcija), a na ruku mu itekako idu i zadnje odluke Visokog predstavnika.

Ništa se ne može bez HDZ BiH, iako je ova stranka (i blok koga predvodi) cijeli jedan mandat blokirala ili bolje reći bojkotirala uspostavu vlasti!? HDZ, odnosno HNS nisu, zbog toga snosili bilo kakve posljedice, već su na kraju čak i nagrađeni!

I nakon blokada i aktivne saradnje sa Dodikom i Beogradom, ali i nakon oklijevanja osude ruske agresije na Ukrajinu...

Čović, tako – praktički sam, odlučuje sa koliko će pritiska ići prema Sarajevu i šta će sve tražiti. U poziciji je da aktivno trguje, jer sa druge strane nema jednu, već najmanje dvije političke grupacije, koje se bore oko kolača vlasti. Jasno je zato da se radi o vrlo komotnom položaju za HDZ BiH, koji to želi itekako iskoristiti.

Igraće se na kartu podjela u Sarajevu i taktike: da vidimo „ko da više“! Jasno je, onda, zašto je Čoviću „prvi izbor“ na postizbornom draftu bila „Trojka“ ili „Osmorka“, a ne SDA.

Sa druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu su i tehnički i matematički prinuđene na saradnju sa HNS BiH, pa nekog velikog manevarskog prostora - nema. Bilo bi, ali samo kada bi se, po ugledu na HNS BiH i u Sarajevu okupio jedinstveni i monolitni političko-interesni blok, ali za nešto takvo nema niti najmanjih naznaka!

Puno je više signala da će se u pregovorima, što se tiče probosanskih ili bošnjačkih opcija, ponajviše „solirati“, i to ne samo unutar „blokova“, već i unutar samih grupacija, koje namjeravaju nastupati zajedno.

U takvom odnosu snaga, vrlo je realna opcija da HNS BiH dobije puno više, nego što mu realno i logički pripada, a što je posljedica, ne samo političke snage, nego i strateški važnih odluka Visokog predstavnika, koji je za HDZ BiH obezbijedio „kontrolni paket vlasti“.

Sada ne bi trebalo biti političkih blokada formiranja vlasti, jer HNS-u puno toga „ide na ruku“ i sada mu je za razliku od vremena od prije četri godine itekako u interesu da brzo i efikasno formira vladajuće strukture.

Čović se nada „do Nove godine“.

Vrijeme blokada za HDZ je završeno i sada slijedi faza dobro uplaniranog političkog „smirivanja i euroatlanskih integracija.“

Pa, nisu, tek tako, Amerikanci Čoviću preko OHR-a uručili „kontrolni paket“ vlasti! Valja to povjerenje opravdati...ili možda slijede, neke nove blokade? Šta fali? Na kraju, pokazalo se...ništa te ne košta...

https://youtu.be/KXw8CRapg7k

Povezani članci