Politika

VLADA RS DEMANTUJE NIKŠIĆA: Nema udjela za F BiH u Buk Bijeloj

 Iz Vlade Republike Srpske istakli su da nije tačna objava u kojoj se prenosi izjava premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da je došlo do dogovora po pitanju vlasničkog udjela na projektu hidroelektrane “Buk Bijela” da Srbiji pripadne 50 odsto, a Srpskoj i FBiH po 25 odsto.

“Naime, pomenute mogućnosti raspodjele vlasničkog udjela – Srbija 50 odsto, Srpska i FBiH po 25 odsto, o kojima je govorio Nikšić, odnose se na eventualnu mogućnost raspodjele vlasništva, ali za projekat `Srednje Drine`”, rekli su iz Vlade.

Iz Vlade su napomenuli da se projekat “Srednje Drine” odnosi na lokaciju od Bajine Bašte do Zvornika, gdje je rijeka Drina granica, a tu je apsolutno ravnopravan partner i Republika Srbija, tako da na tu temu sa “Elektroprivredom Srbije” i rukovodstvom Srbije nije razgovarano.

“Razgovarano je nedavno o mogućoj eventualnoj raspodjeli vlasničke strukture za projekat `Srednja Drina`. Važno je istaći da, s obzirom na to da je tu Drina granica, o vlasničkoj strukturi niti raspodjeli ne mogu se ozbiljni razgovori voditi bez učešća Srbije”, istakli su u Vladi Srpske.

Iz Vlade su naglasili da projekat “Buk Bijela” grade elektroprivrede Srpske i Srbije, i to Srbija 51 odsto – Srpska 49 odsto, da on obuhvata hidrocentrale Foča i Gornji Paunci i da su ti radovi već otpočeli, ali da tu FBiH nije uključena niti ju je moguće uključiti u taj projekat.

 Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikišić rekao je za “Kliks” da je postignut dogovor oko izgradnje “Buk Bijele” da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Srbija dobije preostalih 50 odsto. 

Povezani članci