Politika

USTAVNI SUD NA MUKAMA: Strah od Komšićeve apelacije, novi protesti pred OHR-om

“Zbog pritiska međunarodnih zvaničnika postoji mogućnost da Ustavni sud samo razmotri ‘privremenu mjeru’ koja bi bila odbačena. Meritum bi, u tom slučaju, bio razmatran naknadno”, saznaje portal “Istraga”.

Iako su brojni mediji danas objavili da će na dnevnom redu Plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je zakazana za 1. i 2. decembar biti razmatrani zahtjevi Šefika Džaferovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, posljednje informacije ne idu u tom smjeru.

Prema informacijama portala “Istraga”, još uvijek nije poznato da li će na Plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH biti razmatran meritum Komšićevog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka OHR-a.

“Zbog pritiska međunarodnih zvaničnika postoji mogućnost da Ustavni sud samo razmotri ‘privremenu mjeru’ koja bi bila odbačena. Meritum bi, u tom slučaju, bio razmatran naknadno”, saznaje portal Istraga.

Vlasti bi, piše isti portal, bila formirana po odredbama Ustava FBiH koje je nametnuo OHR, a nakon formiranja vlasti Ustavni sud bi sporne odredbe proglasio neustavnim.

I dok se čeka da Ustavni sud odradi svoj posao za subotu su opet zakazani protesti ispred OHR-a.Poziv na proteste uputila je Azra Zornić koja čeka da se implementira presuda međunarodnog suda za ljudska prava po njenoj apelaciji.

Ona je poručila da ko ne dođe izdajnik je svoje domovine.

- Ili na istok ili na zapad ili svoji na svome - pita Zornić.

Skup će se održati 26. novembra u 13 sati u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta BiH.

Navela je da neće dozvaliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika, da će insistirati na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, da zahtijevu dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtijevaju ispunjavanje preostalih uslova iz akcionog plana za članostvo u NATO-u.

Povezani članci