Politika

SCHMIDT OTKRIVA KARTE: Poznat jedan od prijedloga za državnu imovinu

Visoki predstavnik Christian Schmidt u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung govorio je i o državnoj imovini i potencijalnim riješenjima.

Na pitanje novinara FAZ-a što će se dogoditi ukoliko on donese zakon o državnoj imovini, a Milorad Dodik kako je najavio proglasi neovisnost, Schmidt je kazao da je čudna definicija prava koju predsjednik Republike Srpske koristi.

“Pravo je ono što meni koristi. Takav pristup neće uspjeti u Europi. Pitanje državne imovine Bosne čeka na rješenje gotovo 30 godina, od kraja Jugoslavije. Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu. Pretpostavljam da Dodikova odlučnost u obrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu državu.

“Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi ostali u Bosni su spremni na dijalog, samo gospodin Dodik nije”, kazao je Schmidt.

Povezani članci