Politika

SDP PRELOMIO O RS-u: Razgovori s opozicijom, Nikšić sumnja i u njihov odnos prema državi

Nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić javno podržao potpredsjednika ove partije Vojina Mijatovića pitanjem zašto bi neko iz opozicije RS-a bio bolji od njega u Domu naroda BiH organi ove stranke večeras su zauzeli i konačan stav. Sa opozicijom iz RS-a će se razgovarati u ponedeljak, a SDP je mišljenja kako je najbolje da Pokret za državu i oni imaju po jednog delegata.

- Nedavno sam rekao da mi je nevjerovatno kako su neki mediji u Sarajevu fascinirani opozicijom u Republici Srpskoj. Da odmah otklonim dilemu, ne zavisi od Pokreta za državu hoće li SNSD imati 3 ili 4 delegata. To zavisi od opozicije u Narodnoj skupštini. Zašto bi se podrazumijevala naša podrška njima, a njihova našem kandidatu ne, pogotovo imajući u vidu da u kampanji nije ostvarena nikakva saradnja? Naprotiv, oni su tada bili dovoljni sami sebi. Zato imam potpuno pravo postaviti svima nama u Federaciji, onima dobronamjernim i onim drugim, onima koji su se stvarno nasekirali i onima koji samo pokušavaju pokupiti jeftine političke poene: da li je za interese države bolje da u Domu naroda BiH sjedi Vojin Mijatović, čijim stavovima, izjavama, hrabrošću, patriotizmom smo se svi u Sarajevu kitili ili da to bude predstavnik SDS-a ili PDP-a?- istakao je Nikšić u medijima prije sjednice Predsjedništva SDP-a.

Za njega je kako kaže u Domu naroda BiH poželjniji Mijatović od bilo kojeg ljubitelja Putinovog režima bez obzira iz koje stranke dolazio. Zato bi prema njegovom mišljenju bilo dobro da opozicija podrži Mijatovića i tako pokaže da na državu i na interese svih građana gledaju drugačije od Dodika. 

- Nisu pokazali spremnost da to učine, barem ne do danas. Da otklonim svaku dilemu, ja zaista smatram da nije dobro da bilo ko ima “kontrolni paket” od 4 mandata u bilo kojem klubu Doma naroda BiH, jer to otvara prostor za ucjene, blokade i neracionalne političke zahtjeve. Također, mogu garantirati u ime zastupnika SDP BiH, ali bih se usudio isto tako garantirati i za ostale zastupnike Pokreta da neće glasati i podržati bilo koju od četiri  liste SNSD-a, istakao je Nikšić.

Ipak na stranačkim organima je odlučeno da se s opozicijom iz RS-a još jednom pokuša.

- Ni pod koju cijenu nećemo dozvoliti da Dodik ima četiri delegata u Domu naroda. Sutra ćemo pozvati lidere opozicije da u ponedjeljak održimo sastanak na ovu temu. Mi imamo svoj stav, opozicija ima svoj stav i sada ćemo nastaviti razgovore i u zvaničnoj formi, rekao je nakon sjednice Mijatović.

Na pitanje šta ako opozicija ne pristane da podrže kandidata Pokreta za državu, Mijatović kaže da će se sve vidjeti na sastanku.

- Odgovornost je na nama i na opoziciji, podjednako. U skladu s našim dogovorom ili ne dogovorom Dodik može dobiti četvrtog delegata, dodao je.

Ono što opoziciju u RS još niko ne pita je da li su sigurni u sve svoje zastupnike. Dodiku fale tri ruke pa da može bez bilo čije podrške ostvariti plan o četvrtom delegatu u Dom naroda BiH.

Predsjednik SDP-a Nikšić ima i druge dileme.

- Na osnovu situacije iz kampanje gdje je bio svako za sebe, SNSD bi imao 4 delegata, opozicija jednog, Pokret za državu nijednog. Ako višak glasova opozicija prenese Pokretu, oni ostaju na jednom kojeg imaju sigurno, Pokret za državu dobija jednog koji bi sigurno bio na strani Bosne i Hercegovine, ali SNSD tada nema 4 nego 3 delegata. Naravno da može i Pokret dati glasove drugoj listi opozicije tako da oni imaju dva delegata. SNSD bi opet imao 3, ali želim biti potpuno iskren, nisam siguran da tada ima bilo koji delegat koji bi birajući između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine bio na strani države. Volio bih da se varam, istakao je Nikšić.

Na osnovu dosadašnjih iskustava Nikšić sumnja i da bi opozicija iz RS-a podržala pozitivne pomake u BiH jer je pokazala da se plaši anatemisanja kao izdaknika RS-a.

"Zabrinutima" u Sarajevu je poručio da nikada neće pristati da se nametnu mjerila po kojima je za državu Bosnu i Hercegovinu vrijedniji bilo koji član opozicije iz Banja Luke od bilo kojeg člana SDP-a koji živi u Republici Srpskoj i tamo se bori za vrijednosti koje je neuporedivo lakše zagovarati u Sarajevu nego tamo.

Povezani članci