Politika

TIGAR NAPADA OSMORKU: Poziv na pobunu Krajišnika i patriotizam dva stranačka lidera

SDA-ov federalni zastupnik iz Bihaća Hamdija Abdić zvani Tigar ovih dana je izuzetno aktivan u komentarisanju političkih dešavanja. Čini se da Tigar više ne pušta riku, več kao umiljato maće polkušava privoliti predsjed ike pojedinih stranaka da napuste Osmorku. Njegov stav prenosimo u cijelosti.

Prateći ova politička dešavanja u našoj domovini, smatram se obaveznim i odgovornim da se na to osvrnem. Ja ne znam ko više ovdje s kim pregovara, čini mi se da je na privatnom imanju u Laktašima pored Banja Luke na pregovorima bila "dvojka" potpomognuta sa jednim predstavnikom iz kantonalne vlasti Republike Sarajevo, gdinom Damirom Marjanovićem za kojeg uopće ne znam u kojem je svojstvu on bio tamo.

 Još uvijek polažem nadu u patriotizam određenih predsjednika stranaka koji su bar do ovog sastanka bili pripadnici "osmorke". S obzirom na izvještaj sa sastanka iz Laktaša gdje se u izjavama dvojice predsjednika stranaka SDP a i NIP a te zastupnika iz Republike Sarajevo nigdje ne spominje jedno od najbitnijih stvari za našu zemlju, a to je NATO put. Nismo čuli ni jednu riječ od sudionika sastanka a posebno od gdina Dodika da je odustao od prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na entitet Republika Srpska.

 Također, nisu nam odgovorili na pitanja šta je sa državnom imovinom, te da li su pristali na izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, aerodrom Trebinje i gasovog kroz RS i niz drugih pitanja. Vjerujem da ostali članovi "osmorke" koji nisu bili na ovom sijelu , prvenstveno mislim na predsjednika krajiškog NES a , gdina Ogreševića te predsjednika SBIH gdina Efendića da neće pristati na ovo pobrojano i još puno toga što nije pobrojano.

 Zašto smatram da ovaj dvojac neće pristati na ove stvari? Gdin Ogrešević radi toga jer nije pristao na izdaju države 1993 godine kad je bila izdaja od strane Fikreta Abdića, nego je zajedno sa svojim suborcima iz 5 Korpusa stao u odbranu države kada je to bilo puno složenije i teže. Tad je bio spreman rizikovati svoj život i zato ne vjerujem da bi sada radi komadića vlasti bio spreman sve to pogaziti. A gdin Efendić se nalazi na čelu stranke koja je kroz svoju istoriju na svom čelu imala najveće sinove ove zemlje kao što je gdin Haris Silajdžić. Njegova stranka u svom programu baštinu samo cjelovitu BiH. 

Također, oslanjam se na Efendićeva iskustva koja ima sa pojedinim članovima "osmorke" koji su momentalno na čelu određenih stranaka "osmorke". Poznato je da je s njima dugo bio u SDA, da se s njima nije slagao radi njihovog ponašanja u stranci. Pozivam sve krajiške zastupnike na bilo kom nivou da budu zastupnici države BiH i da slijede put nezavisnosti i slobode svih naroda koji žive u njoj a smatraju je svojom domovinom.

Upotrebimo svoju pamet, ne budimo slijepi pored svojih očiju i ne slušajmo svoje "vođe" po svaku cijenu. Ne dozvolimo da od nas naprave Europsku Gazu i Zapadnu obalu. 

Povezani članci