Politika

CIK BiH DONIO ODLUKU: Dodijeljeni mandati delegatima u Vijeću naroda RS-a

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) potvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate izabranim delegatima u Vijeću naroda Republike Srpske.

U Vijeće naroda Republike Srpske iz reda srpskog naroda izabrani su: Ognjen Žmirić, Vojislav Gligić, Marija Topić Nikolić, Dragutin Škrebić, Nikola Kovačević, Marinko Dragišić, Ljubiša Krunić i Živko Marjanac.

Iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Armin Hamzić, Adil Osmanović, Alija Tabaković, DŽevad Mahmutović, Igor Bošnjak, Srebrenka Golić, Aida Prešić i Amir Hurtić.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Josip Jerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović-Šur.

U Vijeće naroda Republike Srpske iz reda Ostalih izabrani su: Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja i Franc Sošnja.

CIK je na današnjoj sjednici prihvatio ostavke i dodijelio zamjenske mandate u Skupštini grada Zvornika.

Siniša Mijatović podnio je ostavku zbog prihvatanja mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske umjesto kojeg će u Skupštinu grada Zvornika Radivoje Aćimović, dok je Aleksandar Krsmanović podnio ostavku zbog izbora na nespojivu funkciju, a umjesto njega je mandat dodijeljen Dejanu Mišiću.

Na današnjoj sjednici CIK je donio odluku prema kojoj se SNSD i njihov kandidat za Narodnu skupštinu Republike Srpske Miroslav Bojić kažnjavaju sa po 3.500 KM zbog zloupotrebe javnih resursa.

U obrazloženju se navodi da je Bojić iskoristio javne resurse za promociju političke partije prilikom predstavljanja infrastrukturnih radova u Slatini tako što je u objavi na društvenoj mreži pored simbola grada i mjesne zajednice stavio i simbol SNSD-a.

Na sjednici je razmatrana i prijava "Transparensi internešnala" za kršenje izborne ćutnje protiv 33 politička subjekta, ali CIK nije mogao utvrditi da je došlo do kršenja izborne ćutnje, jer su svi priloženi dokazi bile objave tokom izborne kampanje, pa su svi postupci obustavljeni. 

Povezani članci