Politika

CIK PODIŽE BURU: Dodik i dalje bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Centralna izborna komisija ponovo je donijela odluku o tome da prizna "sporni listić" za PDP iz Narodne skupštine RS-a, a na posrednim izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Na odluku je moguće uputiti ponovno žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, ukoliko Sud ne obori presudu žrijeb će odlučiti da li će SNSD imati četiri ili opozicija iz RS-a dva delegata u Domu naroda BiH.

Za odluku da se listić prizna, glasala su četiri člana CIK-a, a dva člana Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić su glasali protiv, kao i na prvom izjašnjavanju.

Hadžiabdić je kazala da ne može podržati odluku, ni prijedlog ni dispozitiv ni obrazloženje, a vezano da je sporni listić važeći. Rekla je i da se Sud BiH očitovao po žalbi, poništio odluku i vratio na ponovno odlučivanje.

Vlado Rogić je podržao stav Hadžiabdić i kazao da misli da se došlo do kritične tačke da li će CIK poštovati odluku Suda ili izbjegavati..

Nakon ove odluke realno je očekivati nove napade na CIK. Naime, SNSD već otvoreno zagovara smjene u CIK-u, a za to čini se ima podršku, ili barem prećutnu saglasnost ostalih koalicionih partnera.

Povezani članci