Društvo

UPOZORENJE, STRANKA VAS PRATI! Olovke s kamerom spremne, birački odbori treba da otvore oći

Ostalo je još malo vremena do otvaranja biračkih mjesta. Ljudski. ba ima provjerene informacije da će pojedini politički subjekti ponovo posegnuti za nedozvoljenim radnjama kako bi kontrolisali glasače koje su na različite načine ubijedili da glasaju za njih. Svim posmatračima, članovima biračkih odbora ovim putem upozorenje da obrate pažnju na olovke koje će se koristiti za glasanje.

Olovke s kamerama su spremne.Veće količine do sada je nabavilo nekoliko političkih subjekata.Sa njima žele kontrolisati glasače jer je CIK ove godine uveo niz izmjena kojima se smanjuje mogućnost političkih subjekata da kontrolišu birače.

. Špijunska olovka ima ugrađenu kvalitetnu kameru koja snima video ili fotografira u visokoj kvaliteti. Teško je diskretno snimiti video i istovremeno napraviti dobre snimke ili snimke. Špijunska olovka savršena je kombinacija oboje i vrlo je jednostavna za korištenje. Špijunska kamera izgleda kao elegantna, elegantna olovka , koja osigurava da nitko ni ne pomisli da bi to mogla biti imitacija, odnosno skrivena kamera. Full HD 1080p pri 30 kadrova u sekundi s kompresijom videozapisa H.264. Olovka također dolazi s mikrofonom, punjivom baterijom i podrškom za microSD kartice do 32 GB . Olovka je pogodna za snimanje u zatvorenom ili na otvorenom. Olovkom je jednostavno upravljati jednim gumbom. Možete koristiti špijunsku olovku za pisanje uz klasično mijenjanje napuniti. Možete kupiti online po povoljnoj cijeni direktno u našoj trgovini.

Ovo je samo jedna od reklama za prodaju olovki s kamerom. Sumnja da se takve olovke koriste pojavila se prilikom konstituisanja općinskog vijeća Novi Grad. Aktuelni načelnik općine Semir Efendić optužio je tada stranke trojke da za glasanje koriste olovke s kamerom. Prozvani su to demantovali.

Priča o korištenju olovki s kamerama nije novina. Pri tome oni koji glasaju trebaju imati u vidu i mogućnost da ih davanjem takve olovke oni koji na različite načine "osiguravaju" glas možda i varaju. Sjetimo se dešavanja na izborima u Novom Sadsu prije deset godina kada se javno govorilo da je biračima dato po 1.000 dinara i olovka s kamerom koju kada vrate dobiju još 1.000 dinara.

Ispostavilo se da u olovkama nije bilo kamera, ali je efekat postignut. Ipak ovaj u put u BiH bi mogle biti prave špijunske kamere. Time se žele zaobići barijere koje je CIK napravio novim pravilima.

Na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra CIK uvodi štambiljanje glasačkih listića štambiljom sa oznakom svakog posebnog biračkog mjesta.

Listići će se štambiljati i potpisivati od člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića.

Na taj način spriječit će se manipulacija da se u glasačkoj kutiji nađe listić koji nije izdat na tom biračkom mjestu.

Važno je da glasači obrate pažnju da se pri izdavanju listići štambiljaju i potpišu od člana biračkog odbora, jer u suprotnom glas neće vrijediti ako na listiću bude nedostajao štambilj i potpis člana biračkog odbora. Tek nakon toga birači zadužuju listić i ulaze u glasačke kabine.

Također, tokom procesa glasanja kabine će drugačije biti okrenute nego do sada te će se vidjeti leđa glasača ali će i dalje biti zaštićena tajnost glasa.

Kako su za Klix.ba naglasili iz CIK-a ovom promjenom se sprječava fotografisanje i eventualne zloupotrebe zamjene izdatog listića nekim drugim listićem.

Povezani članci