Društvo

BOSNE IMA KAD SE VOLI: Našli svoju Banjaluku u Švedskoj, Roxette dao prvu donaciju Bosanskom centru

Više od 23 godine u švedskom gradu Halmstadu djeluje Kulturni aktivitet Bosna. Neraskidivo s njim od dolaska u ovu zemlju je vezan bračni par Mujo i Fatima Metaj. Zajedno sa brojnim dobrovoljcima oni su dali veliki dobrinos očuvanju bosanske tradicije i jezika u Švedskoj.

Po mnogo čemu ovaj bračni par je specifičan, oboje vole umjetnost i na zidovima njihove bosanske asocijacije su brojna umjetnička djela koja su stvorili. Otišli su i korak dalje, trajno zaljubljeni u svoju Banja Luku oni su u Halmstadu našli kutak koji ih podsjeća na voljeni grad.

- Ovdje prema Sjevernoj kapiji koja je za nas mala maketa Kastela ima i Velika ulica koja nas podsjeća na Gospodsku. Najveća razlika u odnosu na Banja Luku je činjenica da se u kafićima osim vikendom ne toči alkohol, istakao je Mujo.

Zanimljiva je i priča o prvoj donaciji za Kulturni aktivitet Bosna. Prvi novac došao je od tada popularne švedske rock grupe Roxette. Na žalost sliku sa prijema donacije nisu sačuvali.

Ali zato jesu sačuvali i tradicionlni način proizvodnje hrane pa se iz njihovog doma uvijek širi primamljivi miris bosanske kuhinje. Komšije Švedi su se brzo navikli na bosansku kuhinju koji mnogo vole. Mujo uzgaja i povrće u vrtu koji mu je dodijelila komuna, a strastveni je i ribar.

Fatima jedino žali zbog činjenice da su mladi sve neaktivniji u bosanskim udruženjima. Voljeli bi, kaže, kada bi se našlo mladih ljudi koji neće dozvoliti da se ugaci bosanskki centar u Halmstadu.

Pogledajte kratku video priču o Banjalučanima u Švedskoj.

 

Povezani članci