Politika

SLIJEDI BRUTALAN ODGOVOR: Vlast disciplinuje poslodavce zbog minimalca

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je inspektorima naređena brutalna kontrola onih koji neopravdano povećavaju cijene robe, proizvoda i usluga, a pravdaju to povećavanjem minimalca u Srpskoj.

– Kontrola će biti brutalna jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji i slično. Dakle, hoćemo da vidimo šta je razlog – naveo je Višković.

Višković je naglasio da u Republici Srpskoj, u odnosu na Italiju, nisu veći ni minimalac, ni prosječna plata, niti cijena goriva, kao ni porezi i doprinosi.

 Višković je rekao da je podizanje minimalca na 900 KM usmjereno u smislu suzbijanja sive zone.

– Upravo se najviše bune takvi koji to rade, a ne poslodavci koji rade normalno. Јavne firme iz sfere komunalne infrastrukture najviše su pogođene podizanjem minimalca – kaže Višković.

Ukazao je da bi oni subjekti koji nelegalno rade najviše voljeli da se ukinu porezi i doprinosi, i da ne plaćaju plate. 

– Ponosan sam što danas u Srpskoj ima najviše zaposlenih u istoriji Republike. Mi smo investirali u realni sektor godišnje 420 miliona KM, isključujući cijenu struje, najjeftinije u regiji. To je ostalo poslodavcima, a sve s ciljem povećavanja plata, podrške u investiranju i proširivanju proizvodnje i konkurentnosti. Smatram to ulaganjem Vlade u realni sektor – rekao je Višković, piše RTRS.

“Zaduženost Srpske na istorijskom minimumu”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska nije prezadužena, te da je njen trenutni stepen zaduženja na istorijskom minimumu.

  – Ukupan dug Republike Srpske iznosi 40,3 odsto BDP-a, a javni dug 34,6 odsto BDP-a, dok limit zaduženja iznosi 55 do 60 odsto BDP-a – rekao je Višković u Banjaluci.

On je naveo da je Republika Srpska u januaru ove godine emitovala obveznice u iznosu od 40 miliona KM, ističući da je ovo u skladu sa planom zaduženja koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

– U 2023. godini, i pored odluke Narodne skupštine da se Srpska može zadužiti 1,1 milijardu KM, Republika se zadužila 800 miliona KM, dok je vratila milijardu i 158 miliona KM kredita po raznim osnovama – istakao je Višković.

 Višković je pojasnio da to znači da je Republika Srpska iz vlastitih prihoda vratila 350 miliona KM više nego što se zadužila.

On je rekao da su i gradonačelnici i načelnici opština u poziciji da se zadužuju za projekte, investicije i razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Višković je naveo da će danas u Republici Srpskoj biti okončana isplata penzija za januar koja je počela juče, ističući da se penzije u Srpskoj isplaćuju na vrijeme, pa čak i prije roka – 10. u mjesecu.

Povezani članci