Politika

SDA SE KOCKA: Efendiću još ne daju što želi, uzdaju se u "duboku državu"

Iako predsjednik NIP-a Elmedin Konaković još uvijek djeluje samouvjereno i tvrdi da će Osmorka završiti proces smjene "korumpirane vlasti" čini se da više nije sve do njega. Ključeve vlasti u F BiH drže NES i Stranka za BiH prema kojima SDA šalje razne, pa i "nemoralne" ponude, ali još neće da pristane na ono što bi moglo donijeti konačnu prevagu.

Piše: ERNAD METAJ          (Ljudski.ba)

Na stolu su za NES i S BiH, a posebno lidera ove druge stranke Semira Efendića bile različite ponude od strane SDA da napuste Osmorku. Za sada najavili su da neće biti dio vlasti na državnom nivou. Formalno razlog je popuštanje predstavnika Trojke Miloradu Dodiku, a neformalno to je dodatni adut u pregovorima s obje strane jer su apetiti za učešće u vlasti veliki.

Iz izvora bliskih kabinetu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za Ljudski.ba je potvrđeno da postoje kontakti i da su u opticaju različite ponude. Ono što se iz vrha SDA još prešućuje je da se ne žele odreći premijerske fotelje u Vladi F BiH koja bi zadovoljila ambicije predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića a što bi mogao biti i ključni korak za formiranje vlasti u F BiH:

U SDA još uvijek vjeruju da će pronaći formulu po kojoj bi na mjestu premijera zadržali Fadila Novalića. Više je razloga za to. Stranački, jer se prema informacijama Ljudski.ba SDA plaši otpakivanja afera, a poseban je strah da bi Efendić s te pozicije mogao uticati da Sebija Izetbegović više ne bude direktorica KCUS-a. Interes Novalića i ljudi oko njega je da zadrže kontrolu nad namjenskom industrijom za što je zainteresovan i Efendić koji ne krije ni želju da mu se prepusti i sektor energetike. Kada je riječ o ministarstvima želja Efendića je da mu se po upravljanje osigura po vertikali kako bi mogao postavljati svoje direktore kao preduslov preuzimanja pune odgovornosti.

SDA bi prema ovim navodima već mogla riješiti pitanje vlastitog opstanka, ali čini se da još uvijek ne mogu do kraja obuzdati svoje ambicije da budu lideri. Ako je suditi prema sve češćim napisima po društvenim mrežama uzdaju se u "duboku državu" koja već pravi pritisak na Našu stranku navodnim postojanjem video snimka koji kompromituje ljude iz stranačkog vrha. Riječ je o sličnom scenariju kojim je na kakvu takvu saradnju sa SNSD-om u RS-u privoljen gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković. Tamo je ceh platio Ivan Begić, a hoće li neko u F BiH moglo bi biti jasno veoma brzo.

Povezani članci