Politika

KONAČNO BAZEN DOBRINJA: Načelnik Efendić najavio otvaranje ove godine, zimi će to biti klizalište

Nakon brojnih prepreka izvjesno je da će Sportsko - rekreativni centar sa bazenom u sarajevskom naselju ove godine biti konačno otvoren. Milionska investicija ušla je u posljednju fazu realizacije.Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić obišao je gradilište.

Postavljanje bazenske tehnike, pumpnih postrojenja i filtera privodi se kraju. Bazenska školjka priprema se za hidroizolaciju nakon čega počinje ugradnja finalne keramike koja će se izvoditi paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju odnosno popločanju prostora oko bazena. Bazen će u svom sastavu imati fitness centar kao i ugostiteljske sadržaje. Otvaranje bazena planirano krajem mjeseca jula ili početkom augusta ove godine u zavisnosti od okončanja procedura tehničkog prijema, rekao je Efendić.

Općina Novi Grad objavila je ranije  tender za izvođenje radova na izgradnji objekta SRC “Dobrinja“ sa otvorenim bazenom – II faza.

"Okvirni sporazum se zaključuje na osnovu predmjera radova na period od dvije godine. Sa izvođačem radova će se zaključivati pojedinačni ugovori u kojem će se definisati svi elementi ugovora, odnosno prava i obaveze ugovornih strana. Ukupno maksimalno trajanje svih pojedinačnih ugovora je 2 mjeseca dana računajući od dana uvođenja izvođača radova u posao", navodeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a u KM je 341.880,34 KM.

Rok za dostavljanje ponuda 25.04.2022. godine

Podsjetimo, tender za izvođača radova za izgradnju prve faze objekata sportsko-rekreativnog centra “Dobrinja”, gdje je vrijednost ugovora iznosila 657.263 KM, bio je raspisan 2016. godine.

Već u prvog fazi javljaju se problemi u imovinsko-pravnim odnosima. Sudski sport je trajao tri godine, što je usporilo početak radova. 

Okvirni sporazum o izvođenju radova u vrijednosti od 6,6 miliona KM potpisan je 2018. godine, a radovi su povjereni kompaniji Unigradnja. 

Za prvu fazu radova sredstva su obezbijedili Općina Novi Grad u iznosu 1,9 miliona KM, i Ministarstvo kulture i sporta KS 1,1 milion KM.

U budžetu Općine Novi Grad za 2022. osigurano je 1,8 miliona KM. Ranije je najavljeno da bi ova sredstva trebala biti dovoljna da se bazen završi i otvori u ovoj godini.

Nakon završetka ovog važnog infrastrukturnog projekta, stanovnici Novog Grada će po prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim sportsko - rekreacionim sadržajima.

U okviru kompleksa gradi se veliki otvoreni i manji bazen za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji. Nakon ljetnih mjeseci bazen će se tokom zime koristiti kao klizalište.

Povezani članci