Politika

PROMJENE U VLADI KS: Forto bi u Vladu F BiH, Efendić odustao od premijerske pozicije

Delegacije pet političkih stranaka (NIP, SDP BiH, Naša stranka, Stranka za BiH, Za nove generacije) održale su u Sarajevu sastanak na kojem su razgovarali o mjerama i principima koje bi trebala provoditi buduća Vlada KS.

U fokusu rada ostaju komunalna privreda, zdravstvo, sigurnost, saobraćajna infrastruktura. Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić koji se spominjao kao mogući premijer KS, ali je potvrdio da više nije zainteresiran, kazao je da je ovoj stranci interesantno zdravstvo, privreda i komunalna privreda i da tu upućuje najviše kritika aktuelnoj Vladi KS. Podsjećamo, ove resore vodili su SDP (zdravstvo), a privredu i komunalnu privredu NIP). 

Elvedin Okerić, predsjednik Kantonalnog izvršnog odbora NIP-a KS kazao je nakon sastanka da će NIP imati jedno ili dva ministarstva manje, a koji resori će to biti dogovorit će se sa partnerima.

Poznato je da će dužnosti ministara nastaviti obavljati ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NIP) i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NIP).

Rok za potvrđivanje nove Vlade KS nije postavljen, a tek slijedi predlaganje mandatara za sastav Vlade KS. Premijer KS Edin Forto danas je medijima kazao da ne zna u ovom trenutku da li ostaje na toj poziciji. Prema određenim informacijama Forto je zainteresovan za ministarsku poziciju u Vladi FBiH.

Izvjesno je da će dinamika izbora nove Vlade KS zavisiti i od procesa na nivou Vlade FBiH jer su još neki ministri iz aktuelne Kantonalne vlade zainteresirani za viši nivo izvršne vlasti. 

Pred Vladom KS jučer su održani protesti u organizaciji osam sindikata koji okupljaju 25.000 uposlenih čije plaće se isplaćuju iz Budžeta KS. Zatraženo je da se isplati jednokratna naknada u iznosu od 1.080 KM, kao i povećanje osnovice za obračun plaće. 

Povezani članci