Politika

SASLUŠAN U SIPA-i: Izetbegović negirao optužbe, Nožica ima poruku za tužiteljicu

Završeno je saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA koji je danas u prostorijama SIPA-e ispitan zbog prijave prema kojoj se tereti "za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti".

Izetbegović je za okupljene novinare dao kratak komentar.

“Nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje”, rekao je Izetbegović.

S druge strane, njegova advokatica Senka Nožica bila je nešto opširnija.

“Gospodin Izetbegović je danas dobio te rečenice koje navodno predstavljaju govor mržnje i koje naravno ni prema kom kriteriju to ne mogu predstavljati. I sasvim sigurno da je mogao dati svoju odbranu, međutim, kao advokat sam iznenađenada se nekome na teret stavljaju rečenice izdvojene iz nekakvog teksta jer tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kad su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje”, pojasnila je Nožica.

Zatim je navela da su kao odbrana zatražili da im se ustupi taj integralni tekst iz kojeg su izvedene rečenice po kojima je sačinjena prijava.

“Ukoliko nemaju taj tekst mi ćemo ga pribaviti tužiteljici jer ćemo na taj način raditi njen posao”, dodala je.

Nožica je podsjetila da je Izetbegović političar i da se neće šutnjom braniti.

“On će reći sve što misli, ali ćemo reći upravo onim izjavama na bazi kojih oni sada pokreću krivične postupke izdvajajuće nekakve rečenice koje same za sebe apsolutno ništa ne predstavljaju”, kazala je.

Poručila je da se nada da će tužilaštvo biti manje, kako kaže, ostrašćeno, stručno i manje politički orijentisano i da će obustaviti ovu istragu.

Podsjećamo, jučer su po istoj prijavi iskaz u SIPA-i dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te Reuf Bajrović.

Njih trojicu je prijavio Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke prije dvije godine.

Kada je u pitanju Bakir Izetbegović, Ćulum je precizirao da je Tužilaštvo kao sporno uvidjelo njegov govor na predizbornom skupu u Hadžićima održanom prije dvije godine.

Izetbegović se jučer oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”, naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

“Dobro došli u Sjevernu Koreju! između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite”, naveo je.

Povezani članci