Politika

I BAKIR DOŠAO NA RED: Izetbegović na saslušanju u SIPA-i, teške optužbe

U SIPA-i bi danas trebalo da bude održano saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Jučer su po istoj prijavi iskaz u SIPA-i dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te Reuf Bajrović.

Izetbegović se jučer oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”, naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

“Dobro došli u Sjevernu Koreju! Između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite”, naveo je Bajrović.

Osim Bajrovića, saslušan je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. On je kazao da Tužilaštvo pokušava da ućutka one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na Srebrenicu. 

Povezani članci