Politika

KRAJIŠKA OPOMENA BEĆIROVIĆU I IZETBEGOVIĆU: Selfi politika i "trojanski konji" neće biti dovoljni za pobjedu

Nema razlike između Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića. Ovo je stav koji je iznio predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, a razlog je kako kaže zloupotreba skupova u Travniku i Bihaću.

Piše Branislav Bogdanović (Ljudski.ba)


- Mi želimo promjenu, a ne da se ponašaju svi na isti način”, rekao je Šepić.

Danima se u medijima vodila prepiska da li je Denis Bećirović sa svim koalicijskim partnerima zloupotrijebio ljetnu atmosferu u Bihaću i unsku regatu da bi prikazao navodnu podršku svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. U osudama Bećirovića prednjačila je SDA koja ima i zavidnu mašineriju u ovisnim nevladinim organizacijama.
Bez namjere da utvrđujemo da li su u masi iza Bećirovićevih leđa bili njegovi simpatizeri, ili tek turisti kojih je Krajina tih dana bila puna upitna je Bećirovićeva ljubav prema Krajini, baš kao i ona Bakira Izetbegovića. Nekako se stiče dojam da je Krajina uvijek bila poligon za stranačke obračune bez konkretne koristi za krajišnike. Oni su i dalje dovoljno daleko od ostatka države jer je brža i modernija cesta koji su svi obećavali još na čekanju.

Denis se slikao i otišao nesvjestan da u Krajini nema „čistih“ Njegov SDP u Krajini se nije proslavio. Dio je vlasti i prate ga brojne afere. Predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Razim Halkić je nedavno optužen za trgovinu utjecajem.Već godinama se vlast u kantonu „kupuje“ raznim povlasticama za one koji bi samo podržali budžet, jer većinu niko ne može da skupi. Uz to jedan je od Hrvata koje HDZ koristi kao argument za zloupotrebu nacionalnog izjašnjavanja.  

Iza Denisa su u Krajini i ljudi koji su fotelji načelnika Velike Kladuše održali ratnog zločinca Fikreta Abdića. Iza njega je i Vlada USK koju je sebi uglavnom podčinio NES skupljajući otpadnike iz SDA i drugih stranaka. Često se stiče dojam da se ta vlada više bavi onim što SDA nije radila nego što se miješa u svoj posao. Sve to može biti hipoteka da Denis ne ponovi „pirovu“ pobjedu u USK koja mu na prošlim izborima nije trasirala put u Predsjedništvo BiH.

Jedina utjeha mu je da startna pozicija lidera SDA Bakira Izetbegovića nije ništa bolja. Krajina je već kaznila SDA za njenu bahatost oličenu u ministru poljoprivrede i šumarstva Šemsudinu Dediću koji je samo plastičan primjer četvrt vijeka neuzvraćene ljubavi Sarajeva i Bihaća. Na Izetbegovićevim plećima je i teret migrantske krize za koju Krajišnici vjeruju da im je bez razloga „natovarena“ SDA politikom iz Sarajeva.

Ne pije u Krajini vode priča Izetbegovića o krajišnicima kao ljudima toplog srca i patriotama koji bi trebali povjerovati da tek sada ima novca da im se pomogne. Njima je ostao gorak okus obećanja čovjeka koji je pakovao 300 milioniti Tops u Velikoj Kladuši. Jeste to zavidan uspjeh, ali je još uvijek miljama daleko od onoga što je nekada bio prehrambeni gigant Agrokomerc za čiji nestanak objektivno nije jedini krivac Fikret Abdić.

S druge strane svoju ulogu u cijeloj priči oko Krajine će morati objasniti i Koalicija Država iz koje je potekla priča o zloupotrebi slika sa unske regate tokom Bećirovićeve posjete. Ima smisla odgovor iz SDP -a da je Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić također Krajišnik, ali da se više ponaša kao "trojanski konj" SDA. Umjesto bitke za svoju Banja Luku Hadžikadić već drugi ciklus bez velike šanse atakuje na Predsjedništvo BiH. Pri tome njegova odluka da u RS -u ne budu dio Pokreta za državu se čini licemjernom, jer država se ne gradi samo u F BiH.

To nas vraća na početak priče i tvrdnju Senada Šepića. Za pobjedu će trebati ipak nešto više od selfija i „šuplje priče“. 

- To ide u korist istini i nekoj poštenoj slici. Mi želimo promjenu, a ne da se ponašaju svi na isti način”, rekao je Šepić.

Uz to smatra da predizborna retorika biračima ne nudi ništa novo i da se kandidati za državni vrh trebaju baviti pitanjima koja građanima život znače. Bećirević jeste ponešto naučio u predizbornoj kampanji, ali će trebati više od toga da je na javnim mjestima počeo učiti fatihu. Njegov najveći problem može biti NIP jer je upitna njihova iskrena podrška. Mnogi misle da je i pismo Islamskoj zajednici koje je Konaković svjesno pustio u javnost upereno protiv njega jer je tamo Izetbegović obilježen kao favorit reisa Kavazovića.

Povezani članci