Društvo

DIJASPORA VEĆ GLASA: Komšić, Mijatović i Izetbegović upisali glasove, poruka Banjalučanima da ne učestvuju u sahrani BiH

Glasački listići su stigli u inostranstvo. Društvenim mrežama kruže pojedinačne slike na kojima možemo vidjeti da je neko od kandidata na predstojećim izborima već dobio glas. Ljudi imaju potrebu dokazati se nekome, ili nečemu.

Banjalučanin Atif Turčinhodžić je glasao iz dijaspore. Ne otkriva nam kome, ali kaže da je sve dokumentovao i poslao svojim prijateljima da bi pokazao kako je od glave do pete Bosanac i da je glasao za patriote.

.- Moje opredjeljenje nikako ne želim da sugerišem, niti odlučujem o Vašem izboru, niti mogu. Sguran sam u jedno, da koliko ja znam i pratim, a ne malo nego sve godine,da sam konačno našao pravi izbor. Ovim molim posebno moje Banjalučane u dijaspori a koji imaju svoju imovinu i dolaze u svoj grad Banja Luku, da učine dodatni napor i da izvrše svoju građansku dužnost prije svega prema svome gradu,bez kojeg nema Bosne i Hercegovine .Glasao sam prije svega što neću da budem saučesnik sa onima koji iz ovih ili onih razloga (lijenosti i nemara, a možda i zbog plaćanja povratne koverte ....)neće i nisu glasali.Takve lično smatram saučesnicima u sahrani naše domovine. BOSANAC /BANJALUČANIN, napisao je Atif.

Drugi ne kriju za koga su glasali. Lider DF -a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić zna da je dobio prvi glas. Glasački listić sa njegovim izborom uslikao je Amer Bekan uz poruku: „Mogu ga kritikovati za sve i to je ok, ali jedini brani BiH i za to je zaslużio podršku“

Bekan je lider Prve stranke. Bila je to stranka koja je u jednom trenutku obećavala da može izrasti u ozbiljan alternativni politički subjekt i koja je na prošlim lokalnim izborima dobila dva vijećnika na Ilidži. Bekan se povukao nakon što je u utrci za načelnika sarajevske općine centar osvojio mali broj glasova, ali i dalje s pažnjom prati šta se dešava u BiH.

Onima koji su mu napisali da ne misle kao on Bekan odgovora da je to njihovo demokratsko pravo. Svoje pravo iskoristili su još neki građani u inostranstvu. Preko društvenih mreža osvojenim glasom se pohvalio i član SDA Hamdija Abdić, ratni komandant iz Bihaća.

- KRENULO! Hvala svima koji su prepoznali moju borbu i kad je naj teže bilo a i danas kad nije puno lakše ali moramo biti ustrajni i nepokolebljivi! SAMO DRŽAVA I NAROD DO ZADNJE KAPI KRVI. ŽIVJELA BIH!-napisao je na društvenim mrežama Abdić.

Predsjednik  njegove stranke i kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović može biti sretniji. On je već dobio nekoliko glasova, a snimak jednog glasača koji ga s porodicom podržava postao je pravi hit na društvenim mrežama.

Snimak počinje sa Bismillom, a završava riječima “…volio je Aliju, sad Bakira, pričao je svima, trijezan i u piću da vjeruje samo Izetbegoviću…”.

Na listi za državni parlament iz USK je kao nezavisni kandidat Senad Bajrić. Sebe predstavlja kao Bosanca i Hercegovca i obradovala ga je slika glasačkog listića iz inostranstva s njegovim imenom.

- Kaže mi u poruci glasajući u inostranstvu i šaljući mi ovu kopiju listića... Sretno i zavrjeđuješ pažnju da budeš prvi, kao i na ovom listiću. Biće to prvi Bosanac u Skupštini BiH, napisao je Bajrić.

Pravo glasa van BiH ima oko 70.000 građana. Listiću si stigli i počelo se glasati. Koliko je dobro što se slikaju i dijele po društvenim mrežama građani neka ocjene. Inače ovih dana od CIK-a se traži da povuče glasačke listiće za Predsjedništvo BiH jer se tvrdi da sadrže neustavan naziv za predsjedničke kandidate.

Prvim glasovima može se pohvaliti i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republika Srpska Vojin Mijatović.

Na adresu portala Ljudski.ba iz dijaspore je stigao preslik glasačkog listića koji to i dokazuje.

vojo glas

Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Ističu da su u izbornim listićima definisane opcije: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - bošnjački član, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine - hrvatski član i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine  - srpski član.


"To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5., kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način sugeriše da se navodno bira bošnjački član, hrvatski član i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno. Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj i mogućnosti demokratskog razvoja BiH. Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: "član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Srbin" naglašavaju je iz ove asocijacije.

Povezani članci