Društvo

POLITIČKI, ILI MEDIJSKI MRAK: Bitka za milione, ne za medijske slobode, ovo je utakmica između BiH i Srbije za telekomunikacije u FBiH

Velika graja podigla se ovih dana oko uređivanja poslovnih odnosa između BH Telecoma i United medije čiji dio su N1 i Telemacha što je od strane pojedinaca iskorišteno da se sve pokuša prebaciti na teren politike i gušenja medijskih sloboda. Pri tome se zanemaruje pitanje opravdanosti trošenja miliona maraka javnog novca za privatnu televiziju.

U odbrani stranog kapitala, ovog puta iz Srbije zaigralo se na patriotizam tvrdnjom da zbog politike nećemo moći gledati nastup košarkaške reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu zaboravljajući pri tome da u normalnim zemljama za to služe javni emiteri.

Zahvaljujući partnerstvu BH Telecoma i BHT-a ove godine Svjetsko prvenstvo u nogometu će biti dostupno najvećem broju građana naše države nevezano koji kablovski operater koriste i da li ga uopšte koriste. To nam pokazuje put kojim bi trebale da se kreću javne kompanije u BiH kako bi ispunile društveno odgovornu funkciju prema građanima. Što tako nije sa prenosima košarkaške reprezentacije je za širu analizu, ali vratimo se slučaju BH Telecoma i United medie.. 

Razumljiva je i legitimna želja svakog privrednog društva da ostvari što veći profit, što United media pokušava osiguranjem nastavka saradnje sa BH Telecomom koji kao kablovski operater distribuira njihove kanale N1 i Sport Klub. S druge strane razumna je i legitimna želja BH Telecoma da određeni prooizvod dobije što povoljnije i da insistira na njegovoj kvaliteti. U toj borbi nepotrebno se zloupotrebljava priča o uvođenju cenzure jer će kako tvrde „zabrinuti“ političari  doći do „gašenja“ signala N1 što je suštinski netačno.

- Napad režima na N1 i Sport klub nije slučajnost i nema nikakvu ekonomsku argumentaciju. Isti je to pritisak koji gledamo u Srbiji od Vučića i njegovog režima. Jedna od rijetkih tv stanica na kojim opozicija ima prostor da govori. Novinari znaju biti oštri, ponekad neugodni, al’ aršini su uglavnom isti prema svima, između ostalog napisao je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Zabrinula se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Ako je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i ako su njeni građani ljudi koji podržavaju i bore se za demokratiju u pravom smislu te riječi, sa svim njenim dostignućima koja vode civilizaciju prema naprijed, onda neće dozvoliti perfidno ukidanje niti jednog njenog dijela niti sadržaja, koji se u ovom slučaju zove N1 televizija. Pružanje podrške N1 televiziji je borba za naša teškom mukom postignuta prava i slobode, napisala je Karić.

Njen SDP je otišao i korak dalje zaprijetivši smjenom rukovodstva BH Telecoma ako se ugasi N1.

Da se ne lažemo N1 će i bez Bh Telecoma emitovati svoj program o kome da ne bude zabune profesionalno mislimo sve najbolje. Hoće li, ili neće nedostajati korisnicima usluga BH Telecoma to je stvar njihovog odnosa. Da svi građani ne misle kao političari, uglavnom iz trojke koja razumljivo i legitimno želi pobijediti SDA i na drugim nivoima vlasti, pokazale su reakcije na tweet Dine Mustafića direktora Narodnog pozorišta o čemu je pisala Slobodna Bosna.

Dževad Škamo: Totalno naivno. Ovo nema nikakve veze s politikom i klasična je i grčka borba za pretplatnike. U zadnja tri mjeseca Telemach je izgubio oko 25.000 korisnika jer nisu bili u mogućnosti osigurati Arenine sportske kanale tako da je u svemu ovome N1 kolateral.

Batrick: Javni dužnosnici iz KS skočili i iz petnih žila brane privatnu srbijansku TV kuću. Zanimljivo.

Lloyd: N1 je srpski/srbijanski privatni kanal koji pravi 1 ili 2 sata programa iz BiH, sve ostalo je iz Beograda ili puno rjeđe iz Zagreba. Da ne govorim da Armiju RBiH nazivaju “takozvana“, da u dijalošku emisiju pozovu goste Srbina iz Srbije, Hrvata iz Hrvatske i Srbina iz Banja Luke. Moraju ići.

U protekle tri godine, BH Telecom je isplatio United mediji 33,3 miliona KM na ime prava emitiranja Sport Klub kanala i N1 Televizije. Ugovor ističe 1. septembra i sada za istu uslugu traži oko pet miliona godišnje. 

U momentu potpisivanja prvog ugovora, United media, odnosno njihovi kanali, imali su prava prijenosa utakmica engleske Premier Lige, španske Primere, košarkaške NBA lige, portugalske lige, kao i kvalifikacijske utakmice za UEFA-ina takmičenja, Ligu nacija. No, tokom trajanja ugovora, Sport klubovi, odnosno Telemach, izgubili su sva ova prava. BH Telecom im, stoga, šalje ponudu za novi ugovor, prema kojem bi se Telemachu, za prava emitiranja Sport klubova, Nova TV i N1 televizije, godišnje isplaćivalo oko tri miliona KM. Razlog zbog kojeg je snižena ta ponuda je činjenica da su Sport klubovi, izgubili prava TV prijenosa najatraktivnijih sportskih takmičenja.

Zbog košarkaške reprezentacije BH Telecom je izrazio spremnost da mjesec dana produži nepovoljni ugovor, nakon čega se priča okrenula u cenzuru i gašenje signala N1. Bh telecom je nudio i da samo otkupi pravo emitovanja N1 bez Sport kluba što je prvo odbijano, a sada se to nudi za oko 140 000 maraka mjesečno. Realno mnogo je to novca, posebno ako se sjetimo da je United media čiji dio je i Telemach ucjenjivala kablovske operatere za program Nova BH koji je ranije kao i svi domaći kanali bio besplatan, nakon čega je većina operatera izbacila pomenuti kanal.

Pri tome ne treba zaboravioti da se Telemach koji je dio United medije bopri da preuzme primat u telekomun ikacijama u F  BiH od BH Telecoma. U zadnje vrijeme mu loše ide, pa je priča sa N1 dobrodošla. 

- Paralelno sa navedenim, Sport klub TV kanal prebacuje emitovanje utakmica Nogometne reprezentacije BiH i atraktivnog sportskog događaja EURO 2020 na Nova BH, čime je suprotno zakonskim odredbama onemogućeno praćenje utakmica reprezentacije svim građanima BiH, te direktno nanesena šteta svim operatorima koji su imali potpisane ugovore za distribuciju Sport klub TV kanala. Dodatno, znajući da HD signal nije predmet ugovora, tokom trajanja ugovora Sport klub pojedine atraktivne sadržaje prebacuje isključivo na HD verziju, kako bi onemogućio prijenos važnih sportskih događaja korisnicima Moja TV bez obzira na uredno izmirivanje ugovornih obaveza od strane BH Telecoma, BH Telecoma.

To nas vraća na početak priče. BH Telecom građanima u saradnji sa BHT -om osigurava besplatno praćenje utakmica nogometne reprezentacije BiH. Što javni emiteri ranije nisu tražili ovakve akvizicije i što nismo u njihovom programu gledali nastupe Lane Pudar na EP je pravo pitanje za političare koji se trebaju brinuti da javna sredstva koriste građanima koje predstavljaju. 

N1 kao i svi drugi kanali u BiH ima različite mogućnosti da se prati njihov program. Jedan je i dozvola za besplatno emitovanje u mrežnim operaterima što otvara prostor za bolje marketinško poslovanje. Problem je čini se što je za N1 profitabilnije naplaćivati emitovanje svog programa.

Ovo je stvar tržišta, a ne politike, jer domaći političari ne smiju zaboraviti da je Telemach direktni konkurent BH Telecomu s kojim se bori za svakog korisnika. Ko će izabrati kojeg operatera nije stvar politike već ponude i kvalitete. Pitanje je za koga pojedine politike trenutno navijaju za BiH ili Srbiju iz koje se agresivno napada tržište BH Telecoma.

Ono što se ne smije zaboraviti je da BH Telecom kao društvenoodgovorna kompanija podržava brojne sportske manifestacije i sportiste, kao i druge značajne projekte u BiH.

Povezani članci