Politika

BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ SIGURNI: Korak ka građanskoj BiH, čeka se promjena u RS-u

I prije nego budu prebrojani svi glasovi za Predsjedništvo BiH jasno je da će tamo iz F BiH sjediti Denis Bećirović iz SDP-a i Željko Komšić iz DF-a. Uz podršku 11 stranaka Bećirović ubjedljivo vodi ispred Izetbegovića, uz skroman rezultat Mirsada Hadžikadića iz Platforme za progres. U RS-u je neizvjesnije, ali je Mirko Šarović kandidat opozicije iza SNSD-ove Željke Cvijanović.

Glasači su pokazali da je HDZ izašao s lošim kandiodatom za Predsjedništvo BiH: Potpredsjednica ove stranke nova je žrtva politike Dragana Čovića jer bi se moglo pokazati da veliki dio hrvatskog biračkog tijela nije bio za nju. Očekivanje HDZ-a da će duel između Bećirovića i Izetbegovića biti dovoljan da se ovog puta pobjedi Komšić se pokazao nerealnim. Stranke okupljene oko Bećirovića bile su prejake za SDA koja sama nije mogla iznijeti kandidaturu Izetbegovića.

Uprkos raznim prognozama pokazalo se da Komšić ima stabilno biračko tijelo koje bez obzira na veliku bitku za člana Predsjedništva BiH iz reda bošmjačkog naroda nisu bili sporemni rasuti glasove čime bi se izgubio omjer 2-1 u Predsjedništvu BiH u korist države.

Ovo je prvi put da građanske opcije u Predsjedništvu BiH imaju dva svoja predstavnika i sada je samo pitanje kada će sazrijeti svijest u RS-u. Da je SNSD ono što je bio u trenutku osnovanja danas bi BiH slavila jer građanske opcije imamju tri predstavnika. 

U najkračem čini se da je u ovom trenutku u oba entiteta dopbojena bitka protiv Izetbegovića i Dodika, za više biće potrebno još borbe

Povezani članci