Društvo

SIPA U AKCIJI: Hapšenje više osumnjičenih za genocid

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, lišili su slobode više osoba, osumnjičenih za kazneno djelo genocida, počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS, a terete se za sudjelovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15. 19 i 23.  jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizirali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo genocida iz članka 171. KZ BiH. Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije, nastavljaju aktivnosti sa ciljem identificiranja i drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovih zločina.

Osumnjičeni lišeni slobode bit će dovedeni postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Povezani članci