Politika

EFENDIĆ OTKRIO KARTE: Stao uz bivše stranačke kolege iz SDA, viđa se sa Harisom i Bakirom

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu gostovao je na BHRT-u.

Na pitanje kako komentira hapšenje njegovih bivših stranačkih kolega Ibrahima Hadžibajrića, Senaida Memića i Abdulaha Skake, Efendić odgovara kako je „očito da je neka kampanja počela, meni to ipak pokazuje da pravoduđe ima veze s politikom.

Moram reći da me čudi da u Sarajevu nestane Fabrika duhana Sarajevo i da nema istrage o tome. Ne bih ulazio u detalje, osim kada je u pitanju neko ko vrši javnu funkciju. Bez nekih čvrstih dokaza na ovakav način ljudi se hapse. Ne može postojati koincidencija da tri funkcionera u tako kratkom vremenu bude uhapšeno, kazao je Efendić.

-Zamislite, neko vam ukrade fabriku, i nema istrage, kazao je on.

Na pitanje voditelja plaši li se da bi i on mogao biti uhapšen, Efendić je odgovorio:

-Ne bojim se da bi meni mogli pokucati na vrata, savjesno radim svoj posao, kazao je on.

Efendić je kritizirao postupke prilikom privođenja savjetnice načelnika Hadžibajrića.

-Privođenje gospođe iz Starog Grada s oborenom glavom predstavlja način primjene sile koji nije opravdan, mislim da je i to dio kampanje. Pa ne radi se o osobi koja je ubila deset ljudi. Nažalost, u konačnici ne budu osuđeni, ova prvobitina predstava je izgleda najvažnija.

Po ovome ne postoji nikakav kriminal u Zapadnoj Hercegovini, kazao je Efendić, poručivši kako postoji presumpcija nevinosti.

Komentirao je i stanje u SDA.

-Učešće Sebije Izetbegović bio je veliki teret za SDA, kao i njezine brojne funkcije, kazao je Efendić te poručio da ne zavisi od njih ostaju li na vlasti u Kantonu Sarajevo.

Efendić je otkrio i kako se često viđa sa Harisom Silajdžićem, ali i kako je nedavno razgovarao s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali je odbio otkriti detalje razgovora.

Ponovo je kritizirao ministra u Vladi FBiH Vojina Mijatovića, kazavši da je Mijatović bio Dodikov savjetnik u vrijeme dok se Haris Silajdžić borio za BiH. Otišao je tako daleko da je Mijatovićevu izjavu da će ga SDP pomesti na izborima, usporedio s članom SDS-a koji je spominjeo topove iznad Sarajeva.

Povezani članci