Politika

LISICE NA RUKAMA BH. AMBASADORA: Evo za šta se sve tereti Skaka

Ambasador BiH u Kataru Abdulah Skaka danas je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Skaka će biti zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku tužilac će odlučiti o daljnim mjerama.

Ovo je u izjavi za medije potvrdila i Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

“Nakon kriminalističke obrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo osumnJičeni Abdulah Skaka predat je u nadležnost Tužilaštva KS. Bit će zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljnim mjerama prema osumnjičenom”, kazala je Bavčić.

Potom je dodala:

“Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivični radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajevo. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji”, kazala je Bavčić.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva je potom dodatno navedeno:

“Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projakta bolidfa Formule”, navodi se.

Povezani članci