Društvo

SKAKIN PAD VODI DO KRUPNIJE RIBE: Bećirovića bi mogla zaboliti glava zbog njegovog favorita

Policija pretresa kuću ambasadora BiH u Kataru i bivšeg gradonačelnika Sarajava Abdulaha Skake. Bilo je samo pitanje dana kada će se to desiti, a Ljudski.ba saznaje šta bi mogao biti razlog što je izostalo hapšenje i slikanje Skake s lisicama. Prst na čelo će prema ovim informacijama morati staviti i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji bi mogao uskoro tražiti zamjenu za Skaku, ali i svog favorita za ambasadora u UN-u.

Akcija u kojoj se "provjerava" Skaka simbolično se naziva Vizionar. Imajući u vidu kuda bi mogla odvesti reklo bi se da naziv nije slučajno odabran jer bi istraga mogla otići i do Bećirovićevog kandidata za ambasadora u UN-u Zlatka Lagumdžije.

Iz izvora bliskih istrazi Ljudski.ba saznaje da se sa Skakom pravi dogovor da tužioce dovede i do Lagumdžije jer se odavno sumnja da je učestvovao u nestanku vrijednih umjetničkih dijela iz zaostavštine Adila Zulfikarpašića, ali i njegove uloge u mešetarenju oko vrijednosti umjetničkih djela koja su se nabavljala i poklanjala preko gradske uprave.

Istražioce interesuje gdje je i kako završilo jedno od vrijednih dijela velikana bosanskog slikarstva Ismeta Mujezinovića, te da li su i kako falsifikovana određena umjetnička djela. 

Skaka je, navodno, zbog korisnih informacija koje ima izbjegao spektakularno hapšenje i lisice na rukama, a za pomoć tužiocima mogao bi sebi dodatno olakšati cijeli proces.

Podsjetimo, njemu je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) nedavno upućen poziv da se odazove tužiteljima u Sarajevu.

Prije nekoliko dana uputio je zahtjev MVP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

Skaka je pozvan u svojstvu osumnjičenog i postoji mogućnost da mu bude predložen pritvor ili mjere zabrane što bi moglo značiti i kraj njegove ambasadorske karijere kao što se nedavno dogodilo ambasadoru BiH u Maleziji Senaidu Memiću (SDA).

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Kako je Ljudski.ba već objavio Skaka bi mogao biti drugi ambasador kojeg će smijeniti član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kojem će opet sigurno veću glavobolju zadati priča o Lagumdžiji koji je njegov lični izbor zbog kojeg je čak trpio i kritike iz dijela svoje stranke.

Povezani članci