Politika

ČOVIĆ KONTRA DODIKA: NATO važniji od napuštanja institucija BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja BiH NATO-u, te da će Hrvati biti predvodnici toga procesa nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom. 

"Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja", rekao je Čović upitan o najavi srpskih vlasti iz BiH da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim dužnosnicima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao sa predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u. 

Predsjednik HDZ-a BiH ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike. 

"Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje", rekao je Čović. Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, no istodobno je naveo kako zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju. 

"Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza", rekao je. 

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a, te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza. 

"Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju", istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je BiH domovina Hrvata, te da će oni snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda. 

Povezani članci