Politika

PRELETAČI DEBLOKIRAJU VLAST: Moguća smjena Bradare, Stojanovića i Lende, najava novih političkih transfera

Izvori bliski HDZ-u javno šuškaju najavljujući mogućnost deblokade vlasti bez intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta. To ipak nema veze s ponudom SDA  koju je najavio potpredsjednik FBiH Refik Lendo tvrdeći da će to biti rješenje prihvatljivo Osmorci: Lendo nije preciziroao o čemu se radi, ali krugovi bliski HDZ-u jesu.

Prema neslužbenim informacijama koje se puštaju u javnost iz HDZ-a najavljuju mogućnost da se jedan od zastupnika SDA u Klubu Bošnjaka Federalnog doma naroda prikloni Osmorki. Ukoliko se ova inforamcija, za koju HMS nije mogao dobiti službenu potvrdu, pokaže točnom, u tom bi slučaju vrata izboru nove Vlade bila širom otvorena a ponovna intervencija visokog predstavnika u deblokadi formiranja vlasti bila bi izlišna.

To bi, vjeruju u HDZ-u, otvorilo put za smjenu Lende. Matematika je da bi Osmorka sa 11 ruku ovaj put mogla predložiti svog kandidata za potpredsjednika FBiH koji bi voljom većine bio izabran umjesto kandidata kojeg bi predložila SDA, a podržao DF. Matematika u BiH pokazalo se nbije uvijek tako jednostavna, jer SDA je više puta tvrdila da može imati više od sadašnjih 13 ruku u Domu naroda.

S druge strane javnosti su ostali nepoznati detalji dramatičnih dešavanja prilikom lobiranja za predlaganje kandidata iz reda Srba za potpredsjednika FBiH. Izabran je Stojanović iz SDP-a, ali na terenu DF nije bio daleko od skupljanja 11 ruku za predlog svog kandidata. U slučaju da se ostvare želje HDZ-a i da neko iz SDA zaista odluči svojim prelaskom olakšati posao Osmorci jasno je da SDA to ne bi tek olako dozvolila.

Na to ukazuju i izjave poput one DF-ovog federalnog zastupnika Mahira Mešalića da je razbijanje Osmorke patriotski čin jer je svojim intervencijama Schmidt osim poklonike HDZ-a ostale građane svrstao u ljude drugog reda. Zbog toga iz SBiH I NES-a su u proteklom periodu stizale jasne poruke da neće podržati nikakvo kratkoročno rješenje koje bi eventualno nametnuo Schmidt. Izgleda da je zbog stava NES-a i SBiH odlučeno ići u drugom pravcu i osigurati potrebne ruke novim preletima na političkoj sceni. 

Činjenica da su vijest o mogućem prebjegu nekog iz SDA u Osmorku plasirali mediji bliski HDZ-u moglo bi se raditi i o pritisku na Lendu. U suprotnom, pitanje je zašto se posao ne završava u tišini, osim ako Dragan Čović ipak ne dokazuje moć u želji da do kraja ponizi nekadašnje vjerne koalicione partnere.

 

 

Povezani članci