Politika

BURA U SDA: Mehmedović zna ko je glavni krivac, Izetbegović nema hrabrosti

Izborna komisija Stranke demokratske akcije u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. oktobra 2023. godine održala je sjednicu na kojoj se između ostalog raspravljalo o kandidaturama za predsjednika stranke.

 

Između ostalog, u zvaničnom saopćenju su naveli da je Izborna komisija SDA odbacila je kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika stranke.

O svemu se oglasio i Mehmedović.

“Na osnovu obavještenja Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici SDA 28.9.2023. godine upoznat sam da je Izborna komisija SDA konstatovala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te je ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA. I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata”, naveo je.

Potom je dodao:

“Predlaganje većeg broja kandidata je mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka. Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA”.

Između ostalog, naveo je kako će podnijeti žalbu Apelacionoj komisiji SDA.

“Moje sprečavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA. S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijeću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku.  Na sve ovo najbolje da ništa ne komentarišem jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni bakir prije 7 dana, što pokazuje da on zna šta će se desiti u budućnosti, a to je znak stanja u SDA. Kongres ostaje i vidjet ćemo možda ne bude izabran jedini kandidat. Ovo što se dešava u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva. Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo!”, zaključeno je u saopćenju.

Povezani članci