Politika

BURA U RS-u: Radnicima je dosta svega, vlast u velikim problemima

Sindikati u Republici Srpskoj pripremaju se za protest, kako su i najavili, u petak, 29. septembra. Sindikatima iz područja javne uprave, zdravstva i unutrašnjih poslova pridružit će se i Sindikat pravosuđa koji od danas kreće i u jednosatni štrajk upozorenja.

Nezadovoljni su, kako navode, jer Vlada nije u cjelosti ispoštovala obavezu iz Sporazuma potpisanog prošle godine da se izvrši povećanje plata u iznosu ekvivalentnom iznosu naknada za topli obrok i regres.

"Nema predaje, istrajati se mora“ slogan je šest granskih sindikata sa kojima u petak izlaze na proteste. U toku su završne pripreme za protest u pokretu, a okupljanje su najavlili za 11h u parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

Očekuju oko 1500 sindikalnih aktivista koji će iskazati nezadovoljstvo zbog toga što Vlada nije ispoštovala u cjelosti Sporazum o povećanju plata potpisan prošle godine.

Okvirno povećanje koje očekuju iznosi oko 160KM po radniku. Nezadovoljstvo raste, a vlast kažu ignoriše radničke probleme koji se gomilaju.

Protestu će se priključiti i Sindikat pravosuđa koji pored toga kreće i u jednočasovni štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama od početka sedmice. Upozoravaju na diskriminacijski odnos u kojem se nalaze administrativni radnici u pravosuđu u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija kada je riječ o iznosi naknada za topli obrok, regres i minuli rad.

Prošlogodišnje najave protesta rezultovale su sklapanjem Sporazuma o povećanju plata. Pred Vladom Republike Srpske je, čini se, još pet dana da sporazum do kraja i ispoštuje.

Povezani članci